Обявена е епидемия от морбили на тероиторията на цяла Македония

13:05, 16 апр 19 / Свят 25 2372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисията за инфекциозни болести обяви епидемия от дребна шарка (морбили) на територията на цяла Македония, пише македонският “Фокус“.

Д-р Владимир Микич от Комисията посочи, че обявяването на епидемията е насочено към прилагане на допълнителни мерки за предотвратяване на по-нататъшното разпространение, намаляване на броя на новите болнии предотвратяване на тежки форми на заболяването.

Една от мерките е забраната за посещение на детски градини на болни и контактни деца, втората мярка, която се предлага, е да се намали възрастта на ваксинацията от 12 месеца на шест месеца, тъй като голяма част от заболелите деца са на възраст под 1 година и са най-уязвимата група за тежки форми на заболяването.

Освен това, тъй като имаме заболявания сред възрастни хора, които не са обект на ваксинация съгласно редовния календар, Комисията реши да увеличи възрастта на ваксинацията, така че всяко лице на възраст над 14 години да може да се ваксинира в обществените здравни центрове на възраст от 14 до 60 години, каза д-р Микич.

Той добави, че друга предлагана мярка е всички здравни работници на територията на цялата страна да бъдат ваксинирани с две дози ваксина за морбили.

Той подчерта, че свижданията в болниците са забранени и че мярката трябва да се спазва, за да се намали възможността за въвеждане на нова инфекция в болнични условия, а медицинските сестри в детските градини ще бъдат задължително проверени за ваксинален статус и ще трябва да бъдат правилно ваксинирани.

„Повече от 70 деца с морбили са хоспитализирани, от които 55 са в Клиниката за инфекциозни болести, а 15 - в Детската клиника. От тях повече от седем са в тежко състояние, добави д-р Микич.

Епидемия е обявена, защото вече са докладвани 961 случая на морбили. Общо в 20 града са регистрирали случаи на морбили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама