Ще има достатъчно българско агнешко по празниците

09:37, 17 апр 19 25 1245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще има достатъчно българско агнешко за празниците, заяви председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев за БНР. „Всяка година успяваме да го осигурим. Въпросът е доколко търговците се възползват от някакви недобросъвестни практики, за да заблуждават потребителите“, каза Караколев.

Според него няма да има промяна в цената на агнешкото месо спрямо миналогодишната.

Тази година на българското месо ще се слага син печат за разпознаване от потребителите, а месото, което е внос, ще бъде с червена маркировка. Освен това, на щанда, където се продава агнешкото месо, задължително ще трябва да има табела с ясно упомената страна на произход, отглеждане и клане, подчерта Караколев. По думите му, въпреки тези мерки, отново ще има заблуждаващи практики при част от търговците.

„В някои от веригите ще влизат много агнета с червен цвят. Това са животни, които влизат от Македония, и това са всички животни, които са върнати от гърците като брак“, посочи Симеон Караколев.

Животновъдът посочи като голям проблем наддекларираните животни. „Има колеги, които злоупотребяват със стотици, други – с хиляди. Има недостатъчен контрол. Това са пропуски в системата, от които умело се възползват доста хора“, обясни Караколев.

Според статистиката животните са 1,4 млн. Караколев беше категоричен, че бройката не е вярна, а животните са не повече от 1 млн. Със сигурност в системата има поне 200 000 несъществуващи овце, добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама