Гърция може да получава газ от България чрез "Турски поток"

16:10, 19 апр 19 / Свят 25 1324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приоритетното направление за продължаване на втората отсечка от „Турски поток“ е през България и от там за Австрия, но Гърция ще може да получава руски газ от този газопровод. Това заяви източник, запознат с хода на преговорите за газопровода, цитиран от БГНЕС.

Той отбеляза, че активно върви работата над проекта за продължаването на „Турски поток“ през България и Сърбия. Обаче съществуват и различни варианти за доставките на руски газ в Гърция. Първият – газ от „Турски поток“ ще влиза в Гърция от България. „Съществува и друг вариант, той е отбелязан в протокола – това е газопроводът „Посейдон“ от Гърция за Италия“, заяви източникът. Проектът за газопровод „Посейдон“ предвижда доставката на 8 млрд.куб.м. газ годишно за Южна Италия.

„Също така може да се използва и Трансадриатическият газопровод, когато той бъде завършен. Това е възможно в рамките на Третия енергиен пакет, предвиждащ допускането на трети лица до тръбата. Всички варианти са на масата“, подчерта източникът.

Турски поток“ е проект за газопровод от Русия до Турция по дъното на Черно море и от турския бряг до границата на страната с нейните балкански съседки. Проектът предвижда строителството на газопровод, който ще се състои от два тръбопровода всеки с капацитет по 15,75 милиарда куб.м. всеки. Първата тръба е предназначена за директните доставки на руски газ за турските потребители, а втората – за газоснабдяването на държавите от Южна и Югоизточна Европа. Очаква се газопроводът да заработи в края на 2019 г.

Първоначално се обсъждаха два варианта за продължаването на втората отсечка на тръбата – през България и през Гърция. Русия заяви, че окончателният вариант ще бъде определен сами след наличието на твърди гаранции от Европейската комисия.

Проектът за Трансадриатически газопровод предвижда транспортирането на азерски газ за ЕС. Тръбопроводът ще мине през територията на Гърция, Албания и по дъното на Адриатическо море ще завърши в Италия. ТАП е на стойност 4,5 милиарда евро и е част от т.нар. „Южен газов коридор“. Първоначалната мощност на ТАП ще достигне 10 милиарда куб.м. газ годишно, но този капацитет трудно може бъде увеличен заради липсата на достатъчно газови ресурси в Каспийско море. Проектът е завършен на 90%.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама