Сформиран е Национален координационен съвет за контрол на морбили

18:35, 22 апр 19 25 1254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сформиран е Национален координационен съвет за контрол на морбили, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването /МЗ/.

Със заповед на министъра на здравеопазването е сформиран Национален координационен съвет за контрол на морбили, който ще го подпомага при осъществяване на дейностите по ограничаване на разпространението на заболяването. Също така ще изпълнява дейности, свързани с анализирането и контрола на предприетите мерки.

Към 22 април в МЗ са съобщени 463 случая на морбили. На територията на София-област има 165 случая на морбили; Благоевград - 136; София-град - 134; Пазарджик и Перник - по 6; Бургас - 5; Велико Търново и Кюстендил - по 4; Ловеч, Монтана и Пловдив - по един. През последната - 16-та седмица на 2019 г. най-много случаи са били съобщени от София-град - 30, от София-област - 16 случая и от Благоевград - 12, посочиха от пресслужбата.

Заразените с морбили под 1-годишна възраст са 81, във възрастовата група 1-4 г. са 153; във възрастовата група 5-9 г. са 110; във възрастовата група 10-14 г. са 17; във възрастовата група 15-19 г. са 17, допълниха още от пресслужбата. Петнайсет са болните от морбили във възрастовата група 20-24 г., 22 са във възрастовата група 25-29 г.; 7 са във възрастовата група 30-34 г.; 20 са във възрастовата група 35-39 г. и 21 са над 40 г-годишна възраст.

91 от заразените деца са под 13-месечна възраст, при които не е била извършена имунизация заради недостигната ваксинална възраст, съгласно Имунизационния календар.

Регистрирани са случаи на заболял персонал в лечебни заведения за болнична помощ поради осъществен контакт с болни от морбили при изпълнение на професионалните си задължения.

От МЗ са дадени указания до регионалните здравни инспекции медицинският персонал в болниците, обслужващ заболели от морбили, да е с данни за протективен имунитет срещу заболяването. Тези от тях, които са неимунни към вируса на морбили, да се имунизират с трикомпонентна ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Дадени са указания и за стриктно прилагане и спазване на противоепидемичните мерки за недопускане на вътреболнично разпространение на морбили.

За засилване на контрола е разпоредено на общопрактикуващите лекари да извършат преглед на пациентските листи за неимунизирани деца и за приоритетно обхващане на всички подлежащи през годината и на необхванати деца.

По отношение на имунизационния статус на деца от най-засегнатите райони на страната е разпоредено провеждането на серопревалентно проучване за наличието на защитен имунитет срещу морбили, паротит и рубеола, като резултатите от него ще покажат дали децата са реално имунизирани.

Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

От МЗ призовават всички родителите да проверят имунизационния статус на децата си за морбили и при установяване на пропуск или при съмнение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си лекар.

Нараства броят на заразените с морбили в София и в Софийска област, каза за БТА главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му към момента болните от морбили общо в страната са 472, като 70 на сто са от ромски произход.

Сред заразените с морбили има и 12 медицински лица, които работят в различни лечебни заведения в столицата и в страната.

Има сигнали за нередности - вписване на извършена имунизация, която в действителност не е била направена, каза още д-р Кунчев и подчерта, че тези случаи ще бъдат дадени на прокуратурата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама