Велики вторник - ден за смирение и поучение

07:30, 19 апр 22 25 4188 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Днес е Велики вторник! Това е вторият ден от Страстната седмица или Седмицата на страданията, която е последната от живота на Иисус Христос.

Велики вторник е ден за поучения, нравствени наставления и за дарения за бедните и нисшите духом през Страстната седмица. Според църковния канон денят е отреден за смирение и поучение.

На този ден църквата припомня словата на Иисус Христос, който след като предишния ден изгонил търговците от храма, дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа, и притчата за талантите. Христос прави и пророчества за съдбата на град Йерусалим.

Притчата за девиците напомня на вярващите да бъдат готови да посрещнат Спасителя със запалени светилници в душите си, защото той ще дойде внезапно и неочаквано, и напомня, че в момента на смъртта всеки се изправя пред Него на съд. Притчата за талантите пък призовава всеки християнин да обработва с усърдие нивата на душата си и така да увеличава дарованията - т. е. талантите, с които го е дарил Бог, припомня „Дневник“.

Страстната седмица е последната от Великденския пост, който продължава осем седмици.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама