Д-р Бойко Пенков: Взети са всички предепидемични мерки за морбили

09:08, 23 апр 19 25 1120 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Взети са всички предепидемични мерки за морбили, заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред Нова телевизия.

Подготвено е разкриването на нови отделения, ако има нужда от повече легла за децата. Има ваксини за морбили и който иска може да му направят имунизация. Даже активно се препоръчва и се минава през кварталите и се правят имунизации, там, където се очаква, че не се имунизирани. Предприемат се всички мерки – локализират се областите, в които има най-много заразени”, поясни заместник-министърът.

Сформиран е Национален координационен съвет за контрол на морбили

Д-р Пенков обяви, че продължават преговорите с производителя и търговеца на изотопите, с които се установява дали има метастази при онкологичните заболявания, за да може да издължи необходимите количества, които има по стария договор, който изтече.

„Готови сме да подпомогнем всеки, които иска да регистрира подобно лекарство, за да може да бъде в полза на хората”, заяви още той и добави, че са направени срещи с всички национални консултанти и е изготвено указание към регионалните здравни инспекции и болниците с клиниките по онкология, с което се препоръчва алтернатива.

Ангел Кънчев: 460 са болните от морбили, случаите ще се увеличават

По повод на идеята за разходоефективността на лекарствата, при която НЗОК ще заплаща определени лекарства, само ако са най-евтиният възможен вариант, д-р Пенков коментира: „Почти целият свят започва да се ориентира към плащане на резултат. Това е доста сложна работа и трябва да се определят критериите за това как ще оценим резултата. Второ – трябва да се сравнят терапии, които са сравними и да се види какъв резултатът и за какво време. Тогава вече се прави анализ и той би бил препоръчителен”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама