Ким Чен Ун и Владимир Путин се срещнаха във Владивосток

08:00, 25 апр 19 / Свят 25 1576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският президент Владимир Путин и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун се срещнаха за първи път.

Двамата си стиснаха ръцете преди началото на разговора, който се провежда при засилени мерки за сигурност на остров Руски край Владивосток в Далечния изток.

В началото на разговора, Путин заяви, че иска да подкрепи положителните усилия на Корейския полуостров, а Русия и Северна Корея имат много да направят, за да подобрят икономическите си връзки. В отговор, Ким Чен Ун заяви, че иска да подобри традиционните отношения с Русия.

Путин поздрави Ким Чен Ун за решението на севернокорейския ядрен проблем и нормализирането на диалога със САЩ.

Първоначално е предвиден разговор на четири очи между двамата лидери, а след това срещата ще продължи в разширен формат с участието на двете делегации.

Основна тема на разговорите се очаква да бъде ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, двустранните отношения и регионалното сътрудничество.

Не се предвижда нито подписване на документи, нито съвместни изявления след края на разговорите.

Ким Чен Ун пристигна ден по-рано с брониран влак.

В разговорите освен Пхенян, участват и представители Южна Корея, Япония, Китай, Русия и Съединените щати. Очаква се Ким и Путин да обсъдят ядрената програма на Пхенян и връщането му в шест странните преговори по нея, прекъснати през 2008 година по искане на Северна Корея.

Ще бъде обсъдено развитието на двустранните отношения и проблемите на регионалното сътрудничество, а фокусът на тези преговори се очаква да бъде политическо и дипломатическо решение на ядрения проблем на Корейския полуостров.

С визитата си в Русия Ким цели да спечели международна подкрепа за плановете си за икономическо развитие след провала на втората му среща с Доналд Тръмп през февруари в Ханой.

Това е първата среща на севернокорейския лидер с чуждестранен държавен глава след втората му среща с американския президент Доналд Тръмп през февруари във виетнамската столица Ханой.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама