Данаил Кирилов: Отговорността на “тримата големи“ е сред неизпълнените препоръки на ЕК

10:06, 24 апр 19 / Политика 25 1091 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България работи усилено по отпадането на механизма за сътрудничество и проверка в областта на развитието на съдебната система и борбата с корупцията. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред БНР. Според него реформата в съдебната система се случва, работи се и по механизъм за разследване на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища.

“Главната задача е приключване на механизма за сътрудничество и оценка и респективно неговата трансформация към общия режим, който се прилага по отношение на държавите-членки в Европейския съюз“, каза още Кирилов. Оставането на механизма за наблюдение “за мен лично би било неуспех, но не бих искал да го пренасям по отношение на екипа и на ведомството“, добави той.

Лозан Панов не е съгласен "тримата големи" в съдебната власт да бъдат разследвани

“Малко нещо останаха неизпълнени от препоръките в докладите на Европейската комисия. Едно от тези неща е въпросът с отговорността на “тримата големи“ и осъществяване на тази отговорност в детайли“, така министър Кирилов коментира и процедурата за търсене на дисциплинарна отговорност на “тримата първи“ в съдебната система.

“Логиката за “тримата големи“ следва от естеството на техния статут. След като говорим за трима големи, след като техният ред на избор е идентичен, след като техните отговорности по принцип, по Конституция и по закон са сходни, би следвало да имаме идентичност и аналогия и в режима на дирене на тяхната отговорност. На евентуално предсрочно прекратяване“, коментира още Кирилов.

“Този въпрос е коментиран и назад във времето, включително и аз съм го коментирал. Документите показват следното - още преди повече от година в пътната карта, която е приложение на актуализираната стратегия, е взето решение в Съвета за развитие на съдебната реформа и са вписани “тримата големи“, а логиката тук е следната – така, както прокурор нямало как да разследва главен прокурор, така и съд няма как осъди главния или върховния съдия“, посочи още министърът.

Данаил Кирилов: Промените спрямо "тримата големи" връщат справедливостта към техния статут

Данаил Кирилов каза, че при встъпването си в длъжност като министър е срещнал “една добре работеща администрация, амбициозна“. “Смятам, че сме готови да изпълним и поставените задачи, които бяха в началото при избора, и тези, които са постоянни пред Министерството на правосъдието като прилагането на актуализираната стратегия за съдебна реформа“, добави министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама