Бойко Борисов отива в УНСС да търси решение на проблема

11:10, 24 апр 19 / Политика 25 536 Шрифт:
Topnovini

Премиерът Бойко Борисов съобщи в началото на заседанието на правителството, че заедно с представители на три министерства, които са ангажирани с възможността за решаване на проблема на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), ще посетят висшето училище в четвъртък. Премиерът съобщи, че е имал среща с ръководството на университета.

"Забавихме малко, защото имахме среща с УНСС. В четвъртък в 11:00 часа ще отидем там да разгледаме въпроса с МРРБ, финансово министерство и образованието", каза по време на заседанието на МС премиерът, цитиран от Нова телевизия.

УНСС сигнализира, че е заплашен от фалит

Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на МС за тази година. "Това са парите, както обещахме на вероизповеданията, на Светия Синод, на Мюфтийството, на всички останали, така че днес - на Велика сряда, така както поехме ангажимент към Синода, да могат и свещениците да си получат заплатите, така както е по закон", каза премиерът.

Министерство на финансите няма да подкрепи искането на УНСС за допълнителни средства

В отворено писмо от УНСС до министър-председателя, министъра на финансите и до министъра на образованието и науката се настоява да се осигурят необходимите средства от 10,3 млн.лв., за да бъде завършен и оборудван новият учебният корпус на УНСС, който се осъществява с европейски средства и да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на университета. Необходимо е финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта, посочват от висшето училище. В противен случай ще бъдат загубени 4,5 млн.лв. европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите, заявяват от УНСС.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама