След 22 години приеха устройствения план на Аспаруховия парк във Варна

12:02, 24 апр 19 25 1138 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С голямо мнозинство Общинският съвет във Варна прие Подробния устройствен план на Аспарухов парк. Документът, по който се работи вече 22 г., беше одобрен с 37 гласа „за“, 1 против и 5 „въздържали се“.

„В началото имаше недоверие към плановете ни за обновление на района, но с реализираните инвестиции всеки един вижда промяната. Факт е, че ние изпълняваме това, което обещахме на жителите на „Аспарухово“, посочи кметът на Варна Иван Портних.

Той отхвърли твърденията за застрояване на парка. „В публичното пространство се изговарят лъжи и неистини, че на това уникално място предстои изграждането на хотели. Правят се какви ли не внушения, но хората разбират, че става думи за спекулации. Параметрите на застрояване са минимални“, категоричен бе Иван Портних.

От трибуната в зала „Пленарна“ той съобщи новината, че е пристигнало писмо от Фонда на фондовете за Рибарско пристанище „Карантината“, с което се дава зелена светлина за изграждането на модерното съоръжение. По думите му строителните работи реално може да започнат в следващия месец-месец месец и половина.

Планът за Аспарухов парк обхваща територия от близо 47 хектара и е изцяло съобразен с Общия устройствен план. Той предвижда в най-пълна степен запазване на зелените площи и дървесната растителност в парка, съобщиха от общината. Ще има детски кътове, спортни игрища, атракционни обекти, които ще обслужват изцяло обществените интереси. Заложената максимална плътност на застрояване е 1 %.

Влизането на автомобили в парка ще бъде абсолютно забранено. Достъп ще имат единствено колите на полицията, пожарната и спешна помощ, както и превозните средства, използвани за почистване и поддръжка на алеите и зелените площи. В периферията на парковата зона ще бъдат обособени паркинги, с които ще се сложи край на безразборното паркиране в района.

Това е първата стъпка към подобряването на парковата среда в кв. „Аспарухово“ и превръщането й във втората морска градина на Варна. Представа за новата визия на парка ще даде паркоустройственият план, който предстои да бъде изготвен.

В парка може да бъде създадена студентска гора, каза пред съветниците главният архитект Виктор Бузев. Инициативата на Икономически университет – Варна е уникална за Югоизточна Европа и в Аспарухов парк можем да я реализираме, поясни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама