МВР, пожарна и Гранична полиция са в повишена готовност за празниците

14:30, 24 апр 19 25 1184 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

МВР, пожарна и гранична полиция са в готовност за предстоящите великденски празници. Това обяви министърът на регионалното министерство Петя Аврамова.

Във връзка с очаквания засилен трафик в четвъртък, от 16 до 20 ч. ще бъде ограничено движението на тежкотоварните камиони над 12 т. по автомагистралите.

"Днес ще бъде подписана съвместна заповед за спиране на движението на камионите над 12 т. между АПИ, полицията и автомобилна администрация. Целта на тази заповед и усилията, които ще положат всички институции е да регулираме трафика в проблемните места по републиканските пътища и автомагистралите, така че да създадем максимална проходимост на пътните артерии", съобщи Аврамова, предаде БГНЕС.

Тя посочи, че в момента се извършват ремонтни дейности по АМ „Тракия“ и „АМ „Хемус“ и призова водачите да използват обходни маршрути, за да избегнат задръстването в участъците.

„В тази връзка организираме съвместно с пътна полиция реверсивно движение в дните с интензивен трафик. Утре ще бъдат осигурени две ленти за движение в посока изход от града, а в неделя те ще са в посока София“, уточни тя и апелира водачите да бъдат толерантни на пътя.

Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че е повишена степента на готовност за реакция при терористична заплаха в сектор транспорт.

„Направени са всички извънредни инструктажи за работа и контрол по време на празниците. Това засяга както летищата, така морските и речни пристанища, гари и автогари. Това са превантивни мерки“, обясни министър Желязков.

Началникът на отдел „Пътна полиция” в Главна дирекция „Национална полиция” комисар Росен Рапчев обяви, че в следващите дни пътната полиция ще засили контролът върху неправоспособните водачи и такива, които управляват под въздействие на алкохол, наркотични вещества и производните им.

„През всички почивни дни ще продължи да се осъществява засилен контрол на скоростта с технически средства. Апелирам водачите да спазват ограниченията, защото движението с несъобразена и превишена скорост ни дава по-малко възможности да реагираме“, обясни комисар Рапчев.

Той изнесе и статистика на произшествията, станали в същия период през 2017 и 2018 г.

„По време на великденските празници през 2017 г. са станали 110 пътни инцидента, през 2018 г. те са с 36 по-малко. Загиналите през 2017 са били 14, през 2018 – 8. Ранените са били 141, през 2018 са 103, което е с 38 по-малко ранени“, каза още Рапчев.

Стана ясно още, че са проверени църкви, манастири и места, където ще се проведат служби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама