В електронните цигари има опасни бактерии

17:00, 24 апр 19 25 1838 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Харвардския университет открили наличието на опасни бактерии в електронните цигари, съобщи вестник „Дейли Телеграф“, цитиран от БГНЕС.

Според учените става дума за бактерии, които могат да оказват пагубно влияние на белите дробове, да довеждат до астма и възпаление на дробовете.

Учените са установили, че най-вероятно такива вредни токсини се съдържат в сладките плодови пълнители за електронни цигари, които тийнейджърите обичат.

Вестникът отбелязва, че предишни изследвания вече показват, че химикали, които обикновено се свързват с развитието на сериозни респираторни заболявания, вече са открити в пълнители за електронни цигари. Но ново проучване за първи път открива вредни биологични вещества в течностите.

Учени от Харвардския университет проучили 75 популярни пълнители за електронни цигари. 27% от патроните и течностите съдържат следи от ендоксин. Проучването показа също, че патроните съдържат три пъти по-високи концентрации на бактерии, отколкото течности.

Професор Дейвид Кристиани, ръководител на изследването, отбеляза, че откриването на тези бактерии в пълнители за електронни цигари само потвърждава вече изразената загриженост относно въздействието на използването на тези устройства върху дихателната система.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама