Китай обвини бившия шеф на Интерпол в получаване на подкупи

15:30, 24 апр 19 / Свят 25 221 Topnovini
1

Китайските власти са арестували бившия шеф на Интерпол Мън Хунвей по подозрение във вземане на подкупи, съобщи върховната прокуратура на страната.

Арестът слага точка на продължилата няколко месеца сага, започнала през септември, когато съпругата на Мън, която живее във Франция, съобщи, че той е изчезнал по време на пътуване до Китай. Това се превърна в световна новина, след като от Интерпол заявиха, че не знаят къде се намира шефът им.

Бившият директор на Интерпол е разследван за вземане на подкупи

Едва след като световната полицейска организация се обърна към китайското правителство относно местонахождението на Мън, Пекин призна, че го е задържал в началото на октомври, предава БТА.

Оттогава той е разследван от министерството на обществената сигурност, за което някога пряко отговаряше като заместник-вътрешен министър. В края на март Мън бе изключен от управляващата комунистическа партия - знак, че предстои съдебен процес срещу него.

Съпругата на бившия шеф на Интерпол: Не съм сигурна дали е жив

Разследването на Вън е част от подетата от президента Си Цзинпин кампания срещу корупцията в страната. Критици на Си го обвиняват, че използва тази кампания за отстраняване на политическите си съперници и за да укрепи контрола си върху властта. Мън бе избран за президент на Интерпол през 2016 г. и имаше мандат на този пост до 2020 г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.