Предизборната кампания започва с указани места за поставяне на агитационни материали в София

08:15, 25 апр 19 / Политика 25 1308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със своя заповед кметът на Столична община вече определи местата за поставяне на агитационни материали за предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България – 2019г.

Плакати, обръщения и други печатни материали ще могат да се поставят на 190 места в столицата, като кампанията стартира от 26 април 2019 г.

Най-много предвидени места има в районите „Панчарево“ (20 бр.), „Кремиковци“ (16 бр.), „Подуяне“ (16 бр.), а най-малко в „Люлин“ - едва 2 броя.

В тази бройка не се включват всички сгради, огради и витрини, които с разрешение на собственици или управители на имоти също могат да служат за места за агитация.

Участниците в изборите трябва да знаят, че гербът и знамето на Република България, както и на чужди държави, са забранени за присъствие в агитационните материали.

Плакати, листовки и обяви на предизборна тематика не бива да има в и на превозните средства, по спирките на обществения транспорт, паметници, дървета, ел. табла и др.

Важно условие е, че всички поставени в нарушение агитационни материали, ще бъдат премахвани своевременно по реда на чл. 186, ал. 1 от Изборния кодекс – “Кметът на общината, районът или кметството или кметският наместник по решение на районната или общинската избирателна комисия и при необходимост със съдействие на органите на Министерството на вътрешните работи премахва или изземва агитационните материали, поставени или разпространени в нарушение на кодекса .

Партиите, коалициите и инициативните комитети следва да премахнат сами поставените от тях агитационни материали до една седмица след провеждане на изборния ден.

Заповедта за правилата може да бъде видяна на интернет страницата на Столична община - www.sofia.bgи в секция „Избори за членове на ЕП 2019“ https://www.sofia.bg/election, както и на сайта на Столичен инспекторат http://www.inspectorat-so.org/

След провеждане на парламентарните избори през 2017г., непремахнати останаха 1276 бр. плакати, афиши, листовки на 6 партии и коалиции от партии.. За всички нарушения са съставени 11 акта, коментира Иво Пенев – началник на сектор „Контрол на рекламната дейност“ към Столичен инспекторат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама