Липсата на препарат за диагностика на рак поставя под опасност 3000 онкопациенти на месец

09:10, 25 апр 19 25 1181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Важен препарат за диагностика на болни от рак - изотопът технеций, липсва у нас от средата на април. Здравното министерство препоръча пренасочване на пациентите към алтернативно изследване с ПЕТ скенер или ЯМР. На места пациентите обаче предпочитат да изчакат нова доставка, а надзорът на НЗОК обеща да гласува допълнителни средства за липсващия изотоп.

"Проблемът е много спешен, от три седмици фирмата-вносител спря доставката на технециев генератор за цялата страна, с който се правят много важни изследвания в онкологията", заяви пред БНТ проф. Антония Цоневска, началник на Клиника по Нуклеарна медицина, Аджибадем Сити клиник, болница Токуда.

Става въпрос за костна сцинтиграфия - задължително изследване, за да се определи стадия на заболяването, което е невъзможно без технициев генератор. "Министерство на здравеопазването работи по въпроса, имаме уверение, че на 7 май ще получим технециев генератор, надяваме се това да се случи. Имаме алтернативи, но те са многократно по-скъпи и облъчането на пациентите е много по-голямо", обясни проф. Цоневска.

По думите ѝ, проблемът с липсващия изотоп поставя под опасност 3000 пациенти на месец, които ще останат без това изследване. "Технециевият генератор се получава в понеделник и се използва до края на седмицата, той не е като аспирина, така че трябва да се направят нови доставки", обясни проф. Цоневска.

Относно препоръката на министерството за ориентиране към други алтернативи, проф. Цоневска заяви, че те не са препоръчителни за пациентите. "ПЕТ скенерът се плаща от НЗОК, струва 1600 лв. Една костна сцинтиграфия е 72 лв - направете си сами сметка за разликата. Освен това, облъчването е неколкократно по-високо, а резултатите са идентични", каза тя.

Министерството трябва да намери начин да закупи тези технециеви генератори, това не е проблем от днес, каза на финала медикът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама