Проучване: Човек може да помирисва и с езика си

11:20, 25 апр 19 / Любопитно 25 321 Topnovini
1

Човекът може да помирисва и с езика си, установи ново проучване.

Учени от Филаделфия са установили, че върху езика ни могат да бъдат открити рецептори за миризма каквито имаме в носовете си. Това означава, че взаимоотношенията между сетивата мирис и вкус, които са водещи в определянето на вкуса на храната ни, започват още в устата ни, а не в мозъка ни.

“Проучването ни може да установи как молекулите на различните миризми променят усещането ни за вкус”, коментира водещият проучването Мехмет Хакан Озденер. По думите му това може да помогне за създаването на различни модификатори на миризми, които да подпомогнат спазването на диети без сол, захар и мазнини.

Много хора смятат, че вкусът на храната ни идва от езика, но това по-скоро се случва благодарение на миризмата. Вкусът, който езикът ни засича е прост – солен, сладък, горчив или кисел. Обонянието ни обаче дава подробна информация за различните вкусове. Така например различаваме банан от череша, вместо да знаем, че и двете са сладки плодове.

До момента е смятано, че обонянието и вкусът ни са отделни сетива.

Озденер започнал проучването си заради 12-годишния си син, който го попитал дали змията вади езика си, за да може да подушва миризми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани