Какъв хранителен режим трябва да спазваме след Великите пости?

12:00, 29 апр 19 25 1526 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великите пости са най-строгите и продължителни пости в православното християнство. Те забраняват не само месото и месните продукти, но също така и животинските. Въздържанието продължава цели 40 дни, като на Разпети петък не можем да приемаме вода и храна. Смисълът на постите е да се пречистим не само на физически, но и на духовно ниво, така че да посрещнем достойно Възкресение Христово.

След приключване на строгите пости обаче, тялото ни има нужда от постепенно захранване. Колкото и да ни е липсвало месото, в никакъв случай не трябва да го включваме в менюто си още първия ден след постите. Ето как да се върнем обратно към нормалния си режим на хранене, така че да не предизвикаме вредни последици за организма ни.

Тъй като след гладуването тялото ни изпитва силна нужда от витамини и минерали, е важно да му ги набавим постепенно.

Първите няколко дни след поста е добре да не прекаляваме с количеството храна. Препоръчително е да приготвяме пресни зеленчукови салати, като вече можем да  включваме и животински продукти – мляко, сирене, яйца. Най-добрите източници на желязо, които можем да прибавим към менюто са спанак, магданоз, броколи, целина, аспержи.

След няколко дни можем да започнем да ядем и месо, но в малки количества. По време на поста, както и след него, е от важно да пием колкото се може повече вода, като консумацията на билков чай също се отразява благоприятно на организма. При неразположение на стомаха по време на захранването, скоростта на захранване трябва да се намали и да се увеличи приемът на вода, както и приемът на храни, които са лесни за храносмилане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама