Опасен петрол задръсти тръбопровода "Дружба" и застраши Централна Европа

11:50, 25 апр 19 / Свят 25 972 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Петролопроводът "Дружба" от Русия до Германия спря работа, защото Германия, Полша и Беларус отказаха да приемат хиляди тонове нефт с опасно ниско качество, попаднали в него.

Застрашени от дефицит са рафинерии на полската PKN Orlen и на Total, Shell, BP и "Роснефт" в Германия, получаващи суровина основно по съоръжението, построено във времената на бившия СССР. Много е вероятно това изключително рядко събитие да предизвика съдебни искове за щети от западните клиенти срещу руските доставчици. От своя страна, руските компании ще си потърсят компенсации от държавния монополист "Транснефт".

Капацитетът на "Дружба" е до 1 млн. барела суров петрол на ден, което задоволява около 1% от глобалното потребление, припомнят "Ройтерс", цитирани от Дневник.
Беларус потвърди, че Полша е спряла да приема петрол по "Дружба" късно вечерта в сряда, съобщи националната агенция "Белта". Това автоматично означава спиране на доставките и за Германия. Но опасният за рафинериите руски петрол, който вече е преминал през системата, ще достигне до 4-5 дни Словакия и Унгария, твърди беларуската компания "Гомелтранснефт Дружба". Източник на "Ройтерс" казва, че Чехия също е спряла да приема договорените количества.

Източник от руските енергийни сред и казва, че проблемът може да бъде решен до края на седмицата. Малко по-късно от Москва съобщиха, че кризата ще бъде обсъдена днес на заседание на руското правителство.

Тя е предизвикана от неизвестна засега руска компания за добив на петрол, вкарала в тръбопреносната система суровина с недопустимо голямо съдържание на хлорорганични съединения. Става дума за вещества, добавяни за по-лесно извличане на нефта от земните недра, но те задължително трябва да се отстранят преди да започне пренасянето му по тръби, тъй като имат разяждащ ефект, включително са преработващите инсталации в рафинериите.

Още на 24 април говорителка на концерна "Белнефтехим" съобщи, че преговарят с руснаците за навлизането на петрол от сорта Urals със съдържание на т.нар. органичен хлор в десетки пъти над допустимото. Компанията дори посочи мястото в Русия, от което е вкаран този нефт - участъкът Самара-Унеча. Няколко западни източника от големи европейски енергийни фирми твърдят, че отклонението от горния предел на нормата е между 15 и 33 пъти. В сравнение с обичайното количество хлорорганични съединения разминаването достига до 330 пъти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама