Чия е заслугата късата поличка да стане част от тенис облеклото?

18:00, 26 апр 19 / Любопитно 25 651 Topnovini
1
2

Гаси Моран e американска тенисистка, родена в Санта Моника. Още от ранна детска възраст тя започва да играе тенис, а в следвоенните години се доказва на шампионатите в САЩ, като печели сингли и титли на смесени двойки.  

През 1949г. Гаси Моран шокира целия свят с начина, по който се появява  на  Уимбълдън. Моран първоначално иска разрешение за носене на цветна екипировка, но тази нейна идея бива категорично отхвърлена. Този отказ обаче, не ѝ пречи да привлече вниманието към себе си и да се превърне в една от най-фотографираните жени за своето време. Специално за нея се изработва много къса поличка, която разкрива части от бельото ѝ с дантела. По това време е било прието тенисистките да носят поли до коляното с бял цвят. Дизайнер на облеклото, което предизвиква големия фурор, е Тед Тинлинг.

Денят, в който Гаси излиза на корта по този начин, се превръща в масова психоза. Моран шокира света на тениса с провокативното си излъчвана и  става първата тенисистка, появила се с толкова къса пола на Уимбълдън.

На следващия ден била не само на челните страници в британските вестници, но и обсъждана в парламента. Снимките ѝ от корта сe публикуват по целия свят. В резултат младата тенисистка  започва да получава предложения за срещи от милионери, а името ѝ влиза в историята на тениса.

През следващите години тя се оттегля от спорта. Появата ѝ на Уимбълдън създава статута ѝ на знаменитост, но нанася поражения върху кариерата ѝ на тенисист. Без нейната провокативна проява обаче, едва ли късата поличка щеше да се наложи като част от тенис облеклото днес.

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани