Как да боядисаме яйца с естествени оцветители

16:20, 25 апр 19 / Любопитно 25 2188 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес е Велики четвъртък - първият от двата дни през Страстната седмица, в които се боядисват яйца. Според поверието, това трябва да се направи преди залез слънце. Ако днешните ангажименти не ни позволяват да се развихрим на празнична вълна, то тогава оставяме заниманието за Велика събота.

На пазара вече има огромно разнообразие от бои за яйца и различни ефекти, с които да постигнем нетрадиционни форми и цветове. В интернет също прелива от идеи за декупаж, ръчно изрисуване и какво ли още не. Но тази година може да заложим на по-различен акцент - естествените бои.

Връщайки се много години назад, всички тези изкуствени оцветители не са съществували. А в природата има всичко - включително и подходящи бои за яйца. Затова събрахме някои от най-интересните идеи от Pinterest, които си заслужава да пробваме.

Важно е уточнението, че естествените оцветители могат да се поставят и в съда с вода, в който варим яйцата, за да се получи по-наситен цвят. Тогава обаче трябва да ги разделим по цветове.

Другият вариант е въпросните продукти да се разбъркат със студена вода и малко оцет, след което сварените яйца се потапят в тях. Добре е да постоят повечето, отколкото в изкуствените бои, а финалният резултат са пастелни, естествени цветове.

Сок от боровинки

Но не в кутия, а приготвен от нас. Трябва ни малко количество боровинки (може и замразени), които слагаме да врят в малък съд, докато се варят и яйцата. След това добавяме към водата с боровинките малко оцет и потапяме охладените яйца. Резултатът е специфичен синьо-лилав цвят.

Куркума

Освен че е полезна, тя оцветява доста. Ако я употребяваме за готвене, със сигурност сме забелязали този ефект. Е, може да я използваме и за направата на жълти яйца. Три-четири супени лъжици, разредени в по-голяма чаша за вода и с няколко лъжици оцет, са напълно достатъчни. Колкото повече сложим и колкото по-дълго държим яйцата във водата, толкова по-жълти ще станат.

Червено зеле

То трябва да се добави към вряща вода, за да може да пусне цвета си. Около чаша и половина е достатъчна за оцветяването на няколко яйца. За най-добър ефект, яйцата престояват във водата цяла нощ. Резултатът е светлосин цвят.

Червено цвекло

Тук процедираме по същия начин, както със зелето. И накрая имаме пастелно розови яйца, който трудно можем да постигнем със стандартните бои.

Спанак и спирулина

С отвара от сварени зеленолистни растения можем да постигнем нежен зелен цвят на великденските яйца. Колкото по-дълго стоят във водата, толкова по-наситен ще е той.

 

Сок от моркови или тиква

В тях се съдържа натуралният оцветител, който придава оранжев цвят не само на супите, в които ги използваме. Настъргваме няколко моркова във вряща вода, потапяме яйцата, оставяме да се сварят за 12-15 минути и след това махаме от котлона. Оставяме няколко часа за наситен цвят.

 

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама