България трябва да осигури жилища на роми от Войводиново, реши Съдът в Страсбург

19:45, 25 апр 19 25 1313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството трябва да осигури алтернативни жилища на три ромски семейства и децата им, които бяха изгонени от Войводиново. Това реши Европейският съд по правата на човека в Страсбург, който гледа жалбите на общо 55 души, които принудително напуснаха домовете си в началото на януари тази година и заведоха дело срещу държавата.

Европейският съд е определил привременни мерки, които българското правителство трябва да изпълни незабавно спрямо 16 души, съобщи "Дарик". Председателят на Хелзинкския комитет Красимир Кънев обясни, че въпросните три семейства с около 10 деца под 12-годишна възраст, пребивават в нечовешки условия, застрашаващи здравето и живота на най-малките.

Битият рейнджър от Войводиново: Чух, че казват, че искат да ме довършат

Според кмета на Войводиново обаче решението на съда е без значение пред това, което искат хората от селото. По думите му общината също няма възможност да им осигури подслон.

„Каквото и да реши съдът, решават хората от селото, а те не желаят връщане, така че ще има много неприятности в бъдеще, ако по някакъв начин това бъде реставрирано. Общината няма никакви жилища, и кметството абсолютно никакви. Бюджет нула. Или там бюджет за ток, за вода. Те са живели досега на гърба на това общество. Сега е време да се отърси България и да тръгнат. Да, ще страдат, но ще тръгнат в правилната посока. Ако не им харесва, да си намерят друго място за живеене. Аз съм казал, че ще им платя транспорта от България до където решат“, казва Димитър Тосев за "Дарик".

Войводиново на протест срещу условните присъди на нападателите на командоса

Тежка беше атмосферата в пловдивското село Войводиново ден, след като 33-годишният командос Валентин Димов бе жестоко пребит след забележка към двама ромски младежи на пътя. Димов прекара дълго време в болница в тежко състояние, напрежението между българи и роми във Войводиново ескалира, стигна се до протести и събаряне на част от къщите им. Останалите стоят празни, тъй като местните жители категорично отказват да допуснат доскорошните им обитатели отново да се върнат в селото.

Междувременно обаче 55 от изгонените роми, които бяха настанени временно в пловдивския кв. „Столипиново” отправиха жалби до ЕСПЧ за нарушаване на човешките им права. Делото все още не е приключило, но европейските магистрати са постановили спешни мерки, които българското правителство да изпълни спрямо 16 от жалбоподателите.

„Решението казва, че тези 16 лица трябва да бъдат незабавно настанени в подходящи условия, тъй като те в момента се намират, и по точно децата, в условия, които представляват нечовешко и унизително отнасяне, което е забранено от Европейската конвенция по правата на човека“, коментира председателят на БХК Красимир Кънев.

Освен да осигурят подслон на 16-те души, властите трябва да придвижат и молбите им за общински жилища, които са подали в средата на февруари до кмета на Марица. Досега те не са получили отговор, въпреки че с искането им са сезирани също областният управител на Пловдив и министърът на труда и социалната политика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама