От какво може да сме болни, ако постоянно ни се спи

13:40, 28 апр 19 25 7715 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На всеки се случва краят на деня да е дошъл, а да има чувството, че все още не е успял да се събуди. Хроничната умора определено не е състояние за подценяване, а и е обект на редица изследвания.

Точно както и Алцхаймерът - заболяване, което може да изглежда все по-разгадаемо, но трудно може да се изведе един конкретен причинител за него. В последно изследване, публикувано в JAMA Neurology, се акцентира връзката между дневната сънливостта и въпросното заболяване на мозъка.

В основата на изследването е фактът, че хората, болни от Алцхаймер, имат нарушения в съня. Това твърдение може да се приеме за общовалидно, защото докато спим, в мозъка ни се произвеждат вещества, които се борят със заболяването. А когато този процес е нарушен, то се развива много по-бързо и лесно.

Сънливостта през деня пък е един от основните признаци, че имаме проблеми със съня през нощта. При голяма част от хората, участвали в изследването, се установява, че постоянната умора кореспондира с по-високи нива на амилиодни плаки в мозъка, пише Time.

Тези натрупвания се смятат за основен причинител на Алцхаймер, защото разрушават нервната тъкан и връзки, като по този начин влияят негативно и на редица функции на нервната система.

Учените препоръчват да не чакаме дълго и да не приемаме сънливостта през деня като резултат от моментно напрежение, пролетна умора или нещо друго. Ако седмица или две не можем да се наспиваме и това оказва влияние на ежедневието ни, трябва да се консултираме със специалист, особено ако сме в по-напреднала възраст, когато рискът от Алцхаймер се увеличава.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама