„Галъп”: Светът е все по-гневен и стресиран

15:00, 29 апр 19 / Свят 25 1179 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Светът е все по-гневен и стресиран, сочи проучване на „Галъп” сред 150 000 души от 140 държави. Нивата на стрес са на рекордно високо ниво в сравнение с други години. Увеличили са се и нивата на тревога и тъга в световен мащаб според изследването.

Най-стресираното население според изследването е това в Гърция, където 59% от хората са казали, че в предния ден са били стресирани. Около 55% от хората в САЩ също са се оплакали от стрес. В България стресирани се чувстват 20%. С най-малко ниво на стрес са в Туркменистан – 10%.

Най-позитивно настроеният народ на света се оказали парагвайците – 91%, следвани от мексико – 88%, и Китай – 87%.

Те отговарят утвърдително на въпроси като: дали предишния ден са били добре отпочинали, дали са се засмели поне веднъж, дали са се чувствали уважавани или научили нещо интересно.

Най-негативно настроени са в Беларус и Сиера Леоне – само 42% са дали положителен отговор на тези въпроси. Българите са в така наречената златна статистическа среда спрямо другите нации - 60% изпитват тези позитивни емоции.

Най-високи нива на гняв изпитват хората в Армения – 45%, Иран – 44%, Ирак – 43%. На дъното са Естония – 6% и Сингапур – 7%. В България делът на хората, които изпитват гняв, не е много висок – 11%. Подобни са и нивата при хората от другите държави от Евросъюза.

Авторите на изследването уточняват, че резултатите се влияят от културните различия на отделните народи и региони. В Латинска Америка например културна особеност е „фокусирането върху положителните неща в живота”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама