Ново българско списание илюстрира красотата на танца в 120 страници

18:30, 29 апр 19 / Култура и наука 25 592 Topnovini
1
2
3
4

Идеята за ново специализирано издание за танцово изкуство е вдъхновена от екипът на Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик” – Ива Свещарова, Вили Прагер, Стефан А. Щерев, както и театроведът Ангелина Георгиева (главен редакотр). Те се заемат със задачата да създадат съвременно, атрактивно и насочено към различни читатели издание, което да ги въведе в богатия свят на танца.

Екипът споделя новината за излизането на Списание за танц по повод 29 април – рожденият ден на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер, който влиза в историята като баща на съвременния балет”. От 1982г. насам, по идея на ЮНЕСКО, 29 април се отбелязва и като Международен ден на танца.

Премиерата на брой 1 ще се състои на 9 май в София. В първия брой на изданието дванайсет изявени съвременни български и международни хореографи и артисти, заедно с един философ, отговарят на въпроса: Какво е красотата в танца за вас?”. Другите акценти проследяват новите и по-малко познати танцови стилове, които през последните години набират популярност на танцовата карта на София.  

Списание за танц ще излиза веднъж годишно в 120 пълноцветни страници и ще представя процеси, личности, събития и идеи от класическия до съвременния танц в България и по света.  

Успешни примери за подобни специализирани издания има в много държави. Един от най-емблематичните сред тях е на немското списание "tanz", чийто главен редактор Арнд Веземан също е сред авторите в брой 1 и ще бъде специален гост на премиерата в София.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани