Тестовете за възрастни шофьори били дискриминационни

12:30, 30 апр 19 / Общество 25 215 Topnovini
1

Предложението на Агенцията за пътна безопасност да се въведат тестове за шофьорите над 60 години е дискриминационно. Това заяви пред Нова телевизия експертът по пътна безопасност проф. Румен Миланов.

Тестове за възрастните шофьори искат от Агенцията по пътна безопасност

Безспорно са нужни медицинските прегледи според него, но добрите рефлекси се оказват не толкова важни, колкото оценката на пътната обстановка.

''Възрастните хирурзи на 80 години не се подлагат на подобни изисквания'', изтъкна експертът. ''Кой е по-опасният - този, който сега е получил шофьорската си книжка, или един 60-годишен човек'', пита Миланов.

Той е на мнение, че трябва да се направи йерархия на нарушенията, от които да произтекат и работещи административнонаказателни и принудителни мерки, защото наказателната система в момента се формирала на епизоди според него.

Не трябва да се генерализира, естествено има изключения. Над половината от смъртните случаи при пешеходците в България са на възраст над 60 години, коментира Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Според него обаче тест е необходим не само за възрастните хора, а и за други възрасти. Това е добра идея, която няма да разреши проблемите с пътната безопасност у нас, но ще я подпомогне по думите му.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани