Осъдиха Асандж на 50 седмици затвор

15:00, 01 май 19 / Свят 25 1313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж беше осъден на 50 седмици затвор. Наказанието му бе наложено от британски съд в сряда, съобщават световните агенции. Причината - той нарушил гаранцията си от преди седем години, когато се укри в еквадорското посолство в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция.

Австралиецът бе арестуван на 11 април, след като еквадорското правителство го предаде.

Асандж придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо.

През 2010 г. основателят на "Уикилийкс" замина за в Швеция, където възнамеряваше да получи защита. Впоследствие той беше обвинен в сексуални престъпления, отговорността за които Асанж отрича. Шведският съд го включи в международен списък за издирване, след което бе задържан в Лондон, но освободен под гаранция.

През юни 2012 г. Уестминстърският магистратски съд издаде присъда за задържане, защото Асандж не се явил в съда. Оттогава австралиецът се крие в еквадорското посолство в британската столица.

След задържането му еквадорският президент заяви, че Асандж няма да бъде екстрадиран в никоя страна, в която би могъл да се изправи срещу “изтезания или смъртно наказание”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама