Дънчила: ЕС да обърне внимание на постиженията на страните от Източното партньорство

20:15, 01 май 19 / Свят 25 893 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз трябва да обърне внимание на постиженията на страните от Източното партньорство, които се стремят да се сближат с общността. Това заяви днес на пресконференция във Варшава премиерът на Румъния Виорика Дънчила, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Дънчила е във Варшава за срещата на правителствените ръководители на "новите" страни-членки на ЕС по повод 15-годишнината на присъединяването на Полша към общността.

Дънчила заяви още, че като страна, която председателства Съвета на ЕС, Румъния подкрепя разширението на общността. "Ние смятаме, че това трябва да бъде точка от програмата за развитие на Евросъюза", каза румънският премиер.

Тя припомни, че тази година се навършват 10 години от началото на инициативата Източно партньорство, която има за цел сближаването с ЕС на Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Според Дънчила е необходимо "да се обърне внимание на еволюцията на страните, които се стремят да се сближат с ЕС от европейска гледна точка".

В срещата "Заедно за Европа" участват премиерите на България, Унгария, Литва, Малта, Румъния, Хърватия, Чехия и Естония, както и представители на Кипър, Латвия, Словакия, Словения и на Европейската комисия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама