Порожанов: Не съм договарял къщи за гости

08:10, 02 май 19 / Политика 25 650 Шрифт:
Topnovini

В момента се извършват доста проверки от доста органи. Така получих информация за мобилния телефон на г-жа Мизова. Тя работи над 20 години в ДФ "Земеделие". Аз веднага я извиках и тя обясни, че на добри начала е направила сайта на къщата. Не искам да влизам в подробности, защото тече проверка. Сигналът е от 30-и и аз възможно най-бързо ще назнача проверка, за да видим има ли конфликт на интереси.

Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов, който коментира поредния скандал с къщите за гости и оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова пред bTV. Припомняме, причина за оставката стана информация, че телефонът ѝ е обявен в сайт за резервации (www.hoteliinfo.com) на къща за гости "Тара" в с. Юндола. 

"Програмата е от 2008 година. Там ясно е казано, че населени места с масов туризъм не могат да бъдат финансирани. Пак казвам, че не искам да влизам в подробности. Трябва да приключат всички проверки. С г-жа Мизова разговарях още на 30 април. По нейни данни не са я търсили на този телефон. Тя обясни, че преди време е помогнала за сайта, оставила е телефона си и е забравила. Най-нормално е, когато стартираха проверките преди близо месец вече, някой да се сети и да премахне телефона. Между другото, това се случи още на 30 април привечер. Аз поисках оставката ѝ", разкри Порожанов.

"Появиха се доста спекулации по темата, че аз също съм бил начело на ДФ "Земеделие". При двата случая, когато са договаряни средства по тази програма, аз не съм бил във фонда. 2015 година започнахме проверки и установихме нередности - конфликт на интереси, отпускане на средства за кемпери. Всички тези плащания са спрени. Основният проблем с къщите за гости е, че те не се ползват по предназначение. Не съм договарял къщи за гости. 2015-2016 година са разплатени последните къщи за гости. Те са договорени през 2014 година, когато аз не съм бил в ДФ "Земеделие". 2016 година качихме всички къщи за гости на на сайта на фонда. За къщата на Александър Манолев не сме имали сигнали. Тогава са извършени над 120 проверки. Подали сме над 500 сигнала до прокуратурата. Александър Манолев изплува на повърхността в последните дни, но за него никога не е имало информация, че е собственик на къща за гости. Никога не сме получавали и сигнали за нередности за тази къща", категоричен беше Румен Порожанов.

"Историята със сина ми е поредната манипулация. Той никога и по никакъв начин не разпределян в одитния екип на "Делойт", който е проверявал ДФ "Земеделие". "Делойт" е световна компания, която проверява банки, фирми. Синът ми няма нищо общо с фирми, които се занимават с консултантска дейност за получаване на средства по земеделски европейски програми. Може да участва в консултирането по други проекти и програми, но категорично не и по земеделски. Не му се бъркам в бизнеса", заяви още земеделският министър.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама