Вижте осем модерни идеи за реставрацията на ''Нотр Дам''

17:00, 02 май 19 / Свят 25 1179 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пожарът, който нанесе огромни щети на най-известната готическа катедрала в света “Нотр Дам”, предоставя невероятна възможност на архитекти от цял свят да работят по реставрацията на храма.

Макар французите да искат “Нотр Дам” да бъде реставрирана в автентичен вид, френският президент Еманюел Макрон заяви, че кулата-копие, която се срути при пожара, може да бъде заменена със “съвременна архитектурна” конструкция.

Архитектурни студиа от цял свят публикуваха онлайн своите предложения и визии как трябва да бъде възстановена готическата катедрала, пише bTV. Ето и осемте най-впечатляващи:

Стъкло и кристал

Известният британски архитект Норман Фостър публикува в своята официална страница модерен прочит на покрива и кулата на “Нотр Дам”. Ако тежката задача за реставрацията бъде възложена на него, архитектът вижда “Парижката Св. Богородица” с нов изцяло стъклен покрив, който да пропуска светлина в катедралата.

Кулата-копие пък ще бъде изработена от кристал, стъкло и неръждаема стомана. Около нея ще има платформа за наблюдения на Париж.

“Конкурсът за реставрация на катедралата е уникална възможност. Всяка нейна реконструкция е правена според модерните технологии. Оригиналната дървена конструкция от XII в. е заменена със структура от метал през XIX в. Идеята за конкурс, който да продължи тази традиция на модернизиране на “Нотр Дам” трябва да бъде аплодирана”, коментира Норман Фостър пред “Гардиън”.

Стъклопис и светлина

Друго предложение от архитектурно студио в Бразилия отдава почит на известните цветни прозорци на “Нотр Дам”.

Според Александър Фантози от Сао Паоло покривът и кулата-копие трябва да бъдат реставрирани с цветно стъкло.

Нощем те ще бъдат осветявани от вътре като това ще създаде впечатлението за калейдоскоп.

“В готическата архитектура е много важна връзката между небето и земята. Отвътре “Нотр Дам” ще бъде осветена от хилядите цветни стъкла, които ще пропускат слънчевата светлина”, коментира Фантози.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама