Маринов: Миграционната обстановка е спокойна и предвидима

13:50, 02 май 19 / Политика 25 1014 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„В резултат на последователните ни усилия днес можем уверено да отчетем, че миграционната обстановка е спокойна и предвидима, а българските власти напълно контролират ситуацията по българските граници“. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитиран от БГНЕС.

Борисов: Врабче да мине над Черно море - радарите го засичат

Министър Маринов взе участие в кръглата маса на тема „Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България“, провела се в София. „Отчитаме като потенциален риск присъствието на големи групи хора в съседните страни, особено в Турция, а в последните месеци и Северна Гърция“, заяви вътрешният министър пред участниците.

Той беше категоричен, че нашата страна, вземайки предвид своето географско положение, е поставила граничната сигурност като постоянен приоритет. Това се налага от факта, че ние охраняваме една от най-чувствителните сухопътни граници на ЕС – тази с Турция.

„Първата миграционна вълна по Източно-средиземноморския маршрут достигна страната ни през август 2013 година, когато за няколко дни опитите за незаконно преминаване на българската граница са се увеличили 7 пъти“, припомни Маринов.

През 2015 година, когато беше пикът на вълната, на българо-турската граница са задържани над 10 000 граждани на трети страни, а над 74 000 сами са се завърнали във вътрешността на Турция, след като са установили присъствието на български патрули по границата. България бързо предприе мерки за сигурност в няколко направления – изграждане на възпиращо съоръжение по границата, засилване на средствата за контрол и наблюдение и сериозна инвестиция в сътрудничеството със съседните държави. Увеличена бе и физическата охрана на границата чрез командироване на служители на МВР от вътрешността на страната.

Само за няколко години страната успя да изгради ограда по цялата дължина на границата ни с Турция и то изцяло със собствени средства.

„Чрез законодателни изменения от 2015 г. пък бе дадена възможност армията да участва в охраната на държавната граница. При неочакван силен миграционен натиск те имат възможност да изпратят над 350 военнослужещи в рамките на 24 часа“, припомни още вътрешният министър Младен Маринов.

Той отчете и важната роля на Frontex, както и добрият диалог, който България поддържа със своите съседи. България и Сърбия имат съвместни патрули на границата си, а на ГКПП „Капитан Андреево е изграден най-големият съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество и общи разследвания. Там работят служители на българската, гръцката и турските гранични служби, които обменят информация в реално време.

„Полагаме последователни усилия за поддържане на добро сътрудничество с Турция, както на политическо, така и на професионално ниво. С турския министър на вътрешните работи сме установили непосредствени работни контакти“, каза още министър Маринов и припомни, че през 2017 година, благодарение на съдействията между българската гранична полиция и турската брегова охрана, е предотвратено създаването на маршрут през Черно море. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама