Асанж: Не искам да бъда екстрадиран в САЩ

14:10, 02 май 19 / Свят 25 1150 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Основателят на ''Уикилийкс'' Джулиан Асанж каза пред лондонски съд, че не иска да бъде екстрадиран в Съединените щати, съобщи Ройтерс, цитиран от Спутник.

Неговото изявление беше направено по време на изслушването по искането на САЩ за екстрадиране, което започна в 10:00 часа сутринта местно време в Уестминстърския магистратски съд.

Междувременно РИА Новости съобщи, че Вашингтон не е предоставил пълна информация относно екстрадирането на лица, срещу които е подаден сигнал за нередности при изтичане на информация, поради което британският съд му е наредил да предостави документи до 12 юни.

Осъдиха Асандж на 50 седмици затвор

По-рано същия ден говорителят на австралийското Министерство на външните работи и търговията заявои, че австралийското правителство ще продължава да предоставя консулска помощ на основателя на ''Уикилийкс'' Джулиан Асандж до момента на задържането му в Обединеното кралство.

Асандж бе арестуван от властите на Великобритания на 11 април по искане на правителството на САЩ. Понастоящем той е изправен пред екстрадиция в САЩ по обвинение в заговор за проникване в правителствен компютър за изтичане на класифицирана информация.

''Уикилийкс'' от своя страна заяви, че САЩ искат да конструират дело за шпионаж срещу Асанж. Обвинението в шпионаж може да бъде наказано със смъртно наказание или доживотен затвор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама