Кои са най-необичайните състезания с животни в света?

18:00, 04 май 19 / Любопитно 25 2355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Състезания със зайци

Скачането със зайци включва зайчета, които правят няколко малки скока на различни височини. Надпреварите се провеждат предимно в Европа, като първоначално са се организирали в Швеция през 80-те години на миналия век. Първото национално първенство е през 1987г в Стокхолм. За да може зайците да бъдат перфектни за състезанието, трябва да имат дълги крака и дълъг гръб, за да прескачат препятствията, трябва да бъдат силни и мускулести, така че високите скокове да не ги наранят. Световният рекорд за височина на скока е 99,5см., а най-добрата дистанция за скок е 3 метра.

Надбягвания с хрътки

Това е спорт, в който хрътки се състезават около кръгова писта в търсене на движещ се манекен заек и зрителите залагат на резултата. Произходът на този тип надбягване е много по-стар от историята на редица други спортове. Съществуват древни египетски и гръцки стенописи с фигури на животни, които наподобяват хрътки. Смята се, че те са били харесвани от кралете. По времето на английската кралица Елизабет I, в Англия се организират и първите гонки с кучета. Това е причината състезанието с хрътки е станало широко известно като “Спорт на Кралици”. Спортът придобива сегашният си вид благодарение на Оуен Патрик Смит през 1912 година. Смит иска да сложи край на жестокостта над хрътките и за това изобретява механична примка, която хрътките гонят около пистата, като по този начин се произвежда състезание помежду им.  През 1919 година Смит открива и първата в света писта за хрътки.

Състезание с охлюви

Годишното Световно първенство по състезания с охлюви се провежда във Великобритания повече от 25 години. За целта се използват само градински охлюви - helix aspersa. Включването на гигантските охлюви е строго забранено. Тъй като охлювите изглеждат почти по един и същи начин, всеки един от “състезателите” трябва да има нарисуван номер върху черупката си. Състезанието е в ход, когато всички участници са поставени в центъра на кръг, като всички са обърнати към външния ръб на кръга. Победителят е първият охлюв, който достигне до края на кръга. Настоящият световен рекорд е поставен през 1995г. и  точно две минути.

Състезание с хлебарки

Състезанието с хлебарки се заражда в хотел в Австралия през 1986г. Двама мъже спорели кое предградие е домът най-бързо движещите се хлебарки. На следващия ден двамата донесли по една хлебарка от съответния квартал и провели надпревара. Така състезанието с хлебарки започва да се провежда всяка година в същия хотел. В Съединените щати Асоциацията за борба с вредителите в Ню Джърси провежда надпревара с хлебарки преди президентските избори. Целта на състезанието е да предскаже кой ще бъде избраният кандидат. Твърди се, че състезанието има 84% успех при правилния избор на печелившия кандидат за избори.

Състезание с крави

Единственото място, където се провежда състезанието с крави е Австралия. За надпреварата се използват 24 крави, които се събират на сутринта. Всяка крава има ездач и е придружена от четири помощни екипажа. Зрителите могат да се присъединят към забавлението, като изберат дали да бъдат ездач или подкрепящ екипаж. Пистата, по която кравите се състезават, е с дължина 60 метра. Нетренираните крави правят състезанието пълен хаос и забавление. Някои крави не помръдват нито милиметър, някои се въртят в кръг, а други си тръгват. Състезанието се провежда януари месец всяка година от 1974г. и събира над 5000 зрители.

Състезание с костенурки

Състезанието с костенурки започва през 1902г. в Съединените щати, когато седем костенурки  биват яздени от малки деца. От 1950г главната улица в Лонгвил, Минесота се използва като място за състезанията, което е и причината града да се почита като “състезателната столица с костенурки на света”.

Състезание с камили

На Арабския полуостров игрите, включващи камили, могат да се проследят още от седми век. Едва през 70-те години камилските състезания се превръщат в по-организиран и официален спорт. Състезателната камила може да достигне скорост до 40 км. в час, а състезанията се правят на разстояние до 10км. Някои от най-популярните в света камилски състезания, с най-висок награден фонд, се провеждат в Австралия, особено в щата Куинсланд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама