Божанков: Близки на кмета на Горна Оряховица са построили къща за гости по европроект

18:50, 02 май 19 / Политика 25 2286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близки на кмета на Горна Оряховица са построили къща за гости по европроект. Това е братовчед на кмета инж. Добромир Добрев. Имотът е с внушителни размери, доста луксозен и се намира в село Донковци в землището на с. Яковци, община Елена. Подробности около къщата за гости изнесоха на пресконференция във Велико Търново депутатът от "БСП за България" Явор Божанков и общинският лидер на БСП Огнян Стоянов, съобщиха от партийния пресцентър.

"Вилата фигурира в Имотния регистър като собственост на фирма "БГ Адванс" ЕООД на името на Станислав Иванов Стайков, който е първи братовчед на кмета на Горна Оряховица. Стайков работи в НКЖИ и взима заплата около 800 лева", уточни Стоянов. Луксозният имот е построен със средства по Оперативна програма "Развитие на селските райони" и е на стойност 236 242 лева.

"По проект, 70 на сто от парите са дошли от европейско финансиране, а 30% са собствено. Строителството е стартирало през 2013 година и е поверено на великотърновска фирма, която изпълнява обществени поръчки в Горна Оряховица за над 2,7 млн. лева", обясни още Огнян Стоянов.

Къщата е завършена през 2015 година и е регистрирана като "Станчовата къща", първа категория, с три луксозни спални и 2 декара двор, барбекю и джакузи.

"Никъде обаче няма информация за цени за ползване на стаи, нито телефони за контакти. В сайт за недвижими имоти пък къщата е обявена за продан чрез брокерска агенция за сумата от 200 000 евро", каза още Огнян Стоянов.

"Ще сезираме Специализираната прокуратура и Антикорупционната комисия", добави Явор Божанков, цитиран от пресцентъра на БСП.

„ГЕРБ превърнаха България в държава за гости. С нашите пари станахме гости във феодалните владения на една самозабравила се политическа партия. Злоупотребите с европейски средства увреждат имиджа на България в Европа. Ще сезираме Специализираната прокуратура и Антикорупционната комисия. Настояваме следните въпроси да намерят ясен отговор: как е финансирано собственото участие в проекта, има ли конфликт на интереси заради това, че къщата е строена от фирма, която е печелила обществени поръчки в община Горна Оряховица за над 2,7 млн. лв., дали декларираните клиенти реално са ползвали къщата за гости, извършени ли са счетоводни престъпления. Местни хора твърдят, че често са виждали в имението кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, но братовчед му им е непознат", заяви Явор Божанков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама