95 журналисти са убити по време на работа през 2018-а

16:40, 03 май 19 / Свят 25 875 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През миналата година 95 журналисти са били убити по време на работа, сочат данни на Международната федерация на журналистите (IFJ), цитирани от БГНЕС.

Най-смъртоносна за журналистите е била 2006 г. – тогава са били убити 155 новинари. Тази статистика включва всеки, който под някаква форма работи за медийна организация. Едно убийство през 2018 г. привлече глобалното внимание – през октомври известният саудитски журналист и критик на Рияд Джамал Кашоги беше убит в саудитското консулство в Истанбул. Това предизвика дипломатическа криза между Анкара и Рияд.

Миналия месец пък във Великобритания журналистката Лира МакКий умря на улицата, докато отразява безредици в Лондондери, Северна Ирландия. Афгнистан си остава най-опасната държава за журналистите – миналата година 16 згубха живота си там. Девет афганистански журналисти загинаха при инцидент в столицата Кабул, след като отидоха на мястото на бомбена атака, за да отразят събитията. Второ взривно устройство беше деторинарано от атентатор, за който се твърди, че се бил маскирал като репортер.

Репортерът на Би Би Си Ахмад Шах пък беше убит в провинция Хост, източен Афганистан. В САЩ също не прощават на журналистите. Петима бяха застреляни при нападение срещу редакцията на „Кепитъл газет“ в Мериленд от мъж, който се опитвал да осъди от няколко години изданието.

От IFJ констатират, че в решаващи фактори са се превърнали растящата нетолерантност към отразяването на новините, популизма, както и корупцията и престъпността. Те „допринасят за създаването на среда, в която повече журналисти биват убивани за отразяване на събитията в техните общности, градове и страни, отколкото при отразяване на случващото се във военни зони“.

И хвърлянето зад решетките не подминава журналистите. Начело в страните, в които журналисти се намират в затворите, са Турция (68), Китай(47), Египет (25), Саудитска Арабия и Еритрея – по 16 във всяка.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама