Пентагонът се готви да отстрани Турция от програмата за изтребители F-35

16:35, 04 май 19 / Свят 25 1190 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пентагонът ще спре да подкрепя програмата за производство на части за изтребилите F-35 в Турция, ако Анкара купува руски зенитно-ракетен комплекс S-400, съобщават световните агенции.

Споразумението за покупка на S-400, подписано от Турция и Русия през декември 2017 г., е траен източник на напрежение между Анкара и Вашингтон. Представители на САЩ и НАТО се опасяват, че присъствието на руски ракетни системи в Турция може да предостави на Москва достъп до данни за отбраната, събрани от изтребителите F-35 и други системи.

Американските сенатори призоваха за санкции срещу Турция, ако тя продължи с покупката и предупреди, че Турция може да бъде премахната от веригата за доставки на изтребителя F-35. 

F-35 събра девет страни в ръководена от САЩ производствена програма, според която 6-7% от частите трябваше да бъдат произведени от Турция.

Представители на Пентагона вече са обсъдили с производителите "Локхийд Мартин“ и "Юнайтед Технолоджис“ последиците от евентуално отстраняване на Турция от проекта. 

Турският министър на отбраната Хулуси Акар каза пред телевизия НТВ, че изключването на Турция от проекта F-35 ще постави "много сериозна" тежест върху другите партньори. "Няма клауза, която казва„ че ще бъдете изключени, ако купувате S-400. Изключването ни не е в съответствие със справедливостта, законите и правилата", смята турският министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама