Храните с почти нула калории

09:45, 05 май 19 25 2339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лятото наближава и именно сега е моментът, в който много от нас се впускат в спазване на хранителни и тренировъчни режими с идеята да не ни е срам да се съблечем по бански. Въпреки че малко сме позакъснели, има надежда да свалим някой и друг килограм, ако обърнем сериозно внимание на това, което слагаме в чинията си.

Калориите не са всичко, но са от значение. Със сигурност е трудно да изчислим тяхното количество във всичко, което приемаме за деня. Но диетолози и учени ни улеснят със списък на храни, които имат почти нулево съдържание на калории.

Това значи, че необходимата енергия от организма за тяхното усвояване е по-малка от енергийната им стойност. Така те не оказват почти никакво влияние върху калорийния баланс, но пък ни зареждат с много хранителни вещества, които в повечето случаи са комбинирани и с много калории. А това моментално ги прави предпочитани от нас. Без особена изненада, тези храни са плодове и зеленчуци. 

Зелена салата

Сега сме в сезона на марулите, а добрата новина е, че съдържат нищожните 6 калории на 100 грама. Е, да не могат да ни наядат особено, но могат да ни набавят витамин В, фолиева киселина, манган и фибри. 

Целина

В 100 грама целина се съдържат едва 14 калории. За сметка на това, тя е 95% вода и е богата на витамини А и С, както и на фолиева киселина и антиоксиданти. Този зеленчук помага за регулиране на кръвното налягане, подобряване на мозъчната дейност, както и при стрес, нарушения в съня и ревматоидни заболявания. 

Ябълки

Това е перфектната следобедна закуска, когато не искаме да посягаме към сладките изкушения. Срещу само 50 калории за 100 грама получаваме ударна доза витамини, както и достатъчно фибри, за да работи правилно храносмилателната ни система.

Патладжанът, броколите, тиквичките, спанакът, гъбите и аспержите също са от зеленчуците, които имат много повече позитиви, отколкото негативи под формата на калории, Това ги прави перфектно допълнение към балансирано хранене, защото не можем да консумираме само и единствено тях. Освен това, по-добре да акцентираме на зеленчуците, а не на плодовете, за да избегнем повишената консумация на захари, макар и естествени.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама