Защо Индонезия мести столицата си

14:25, 05 май 19 / Свят 25 1633 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Джакарта, столицата на Индонезия, ще се превърне в морско дъно в следващите 30 години и държавата взима сериозни мерки, за да се справи с надвисналата заплаха, съобщава CNN.

Индонезийската столица, разположена на остров Ява, е дом на над 10 милиона души, като доскоро се смяташе, че Джакарта ще задмине Токио и ще се превърне в най-големия мегаполис в света преди 2030 г.

Истината обаче е, че градът е застрашен от нарастващите нива на океаните и от мащабното изпомпване на подземни води, поради което някои градски части потъват с до 15 сантиметра на година. Доста неприятна комбинация.

Тази седмица правителството на Индонезия съобщи, че възнамерява да премести столицата си със 150 километра навътре в сушата - проект, чието изпълнение ще отнеме поне 10 години и ще струва поне 33 милиарда долара. 

Идеята на управниците е да запазят някои административни центрове, но да изместят до 1.5 милиона жители преди края на следващото десетилетие към новите им домове. 

Към момента повече от половината от територията на града е разположена под морското равнище, което води до чести наводнения, застрашаващи живота и домовете на милиони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама