Венецуелският външен министър от Москва: ЦРУ планира сваляне на Мадуро

16:10, 06 май 19 / Свят 25 937 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Венецуелският президент Николас Мадуро обяви споразумение с Червения кръст за хуманитарна помощ на Венецуела след срещата му с президента на Международния комитет на Червения кръст, Питър Маурер
Венецуелският президент Николас Мадуро обяви споразумение с Червения кръст за хуманитарна помощ на Венецуела след срещата му с президента на Международния комитет на Червения кръст, Питър Маурер

Опитите за сваляне от власт на президента на Венецуела Николас Мадуро са част от план на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ), заяви в Москва венецуелският външен министър Хорхе Ареаса, след като разговоря със своя руски колега Сергей Лавров.

"Това е целта на плана на ЦРУ съвместно с опозицията във Венецуела. Той се свежда до сваляне на правителството на Мадуро и присвояване на природните богатства на страната ни, още повече, че тези богатства се контролират от народа ни в резултат на социалистическа революция. Именно това се опитваме да избегнем. Не искаме венецуелският народ да страда", каза Ареаса, цитиран от ТАСС и БТА.

Той добави, че държавното ръководство на Венецуела се е обърнало към държавния секретар на САЩ Майк Помпейо с искане за диалог.

"Не е нужно да се действа силово, не е нужен държавен преврат, имаме демократични институции, настъпи време за диалог. Нека администрацията на САЩ разреши на венецуелската опозиция да седне с нас на масата за преговори", каза Ареаса.

На 30 април група военни във Венецуела се обяви на страната на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, а след това в страната се състояха масови антиправителствени демонстрации. При сблъсъци със силите на реда бяха убити четирима души, а стотици бяха ранени. По данни на неправителствени организации на 30 април и 1 май са задържани най-малко 240 демонстранти.

Възможно е да бъде увеличен численият състав на групата руски военни специалисти, които работят във Венецуела в рамките на военнотехническото сътрудничество, заяви още Ареаса.

В края на март във Венецуела пристигнаха два самолета с руски военнослужещи. Руският външен министър Сергей Лавров тогава заяви, че руските военни са на територията на Венецуела за ремонт на техника в рамките на споразумение за военнотехническо сътрудничество между Москва и Каракас.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама