Наша делегация заминава за преговори за новия изтребител в САЩ

06:40, 07 май 19 / Политика 25 1399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българска делегация заминава за преговори за новия изтребител в САЩ. Начело й е зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, придружаван от експерти от военновъздушните сили и от министерствата на финансите и икономиката.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че ще се преговаря в рамките на фиксираната от парламента цена, без да намалява способностите на самолетите. 

Започнали са преговорите за закупуване на изтребител, искаме поддръжката да е у нас

В началото на годината парламентът възложи на Министерски съвет да започне преговори за придобиване на нови изтребители F-16 с американската страна. Сега делегацията ще трябва да обсъди параметрите по сделката и да се опита да договори разсрочено плащане за самолетите.

Първоначално България беше готова да даде милиард и 800 милиона лева, но парламентът прие възможност за повече пари. Решението, според министъра, трябва да отговаря на българските финансови възможности. Плащанията трябва да са разсрочени, защото иначе може да затрудни финансирането на останалите проекти, припомни той. 

Локхийд Мартин: Самолетите за България ще са сред първите, произведени от новия ни завод

Каракачанов се надява в рамките на т.нар. индустриално сътрудничество, да бъде изграден център за обучение на пилоти в новооткритото училище в Долна Митрополия. 

Американската фирма изрази преди месец готовност да предаде и осемте самолета две години след подписването на договор. Първоначалните очаквания на министъра на отбраната са подписването е то да стане през юни или юли. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама