Преди вота: Ивелина Василева

09:09, 17 май 19 25 760 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С каква мотивация влизате в предизборната кампания за Европейския парламент?

Влизам в кампанията с експертизата и натрупания в годините опит, с отговорност пред хората и с решителност да отстоявам българския национален интерес. Европа не е нещо далечно и бездушно. Ние сме Европа, България е Европа и от нас зависи нейния облик и нейното бъдеще. Моят приоритет е силна Европа и сигурен, по-добър живот за българските граждани. 

С кои неща се гордеете най-много в работата си до момента?

Вярвам, че с грижа и отговорност можем да запазим планетата чиста и красива. Във всички позиции, които съм заемала и в местната власт, и като министър, и сега като председател на парламентарната Комисия по околната среда и водите, съм работила и ще продължавам да работя за това. Благодарение на усилията на екипа ми в екоминистерството доведохме до успешен финал проектите за нови пречиствателни станции за отпадъчни води и съоръжения за управление на отпадъците. Те обслужват над 3,5 милиона жители. Водите на Черно море вече са по-чисти с нови и модернизирани пречиствателни станции. Това е грижа за здравето на хората, живеещи по крайбрежието и туристите, както и за морската флора и фауна. По лично мое настояване многократно бяха завишени глобите за големите замърсители при нарушения срещу природата. Като министър на околната среда и водите участвах в приемането на Споразумението за климата в Париж. Стартирах програмите за насърчаване използването на еко-автомобили и за подпомагане на общините при оползотворяване на минералните води. И не на последно място, стартирах инициативи, ангажиращи децата и младите хора с опазването на околната среда. Кампанията „Яко е да си еко“ привлече стотици последователи.

Какви качества трябва да има българският евродепутат?

Трябва да бъде знаещ и можещ, да бъде запознат с начина, по който работят европейските институции. Трябва да бъде целеустремен, работоспособен и диалогичен. Да има ясното съзнание и отговорност, че е излъчен от хората, за да защитава интересите на България и на съгражданите си. 

Вярвате ли в "Европа на две скорости"?

Категорично не. Европа на две скорости е немислима, това противоречи на смисъла на създаването и съществуването на обединена Европа. Тя е основана на принципите за солидарност, демокрация, върховенство на закона и равнопоставеност. Затова съм противник на каквато и да е идея и мисъл за втора скорост, двойни стандарти, втора ръка хора и държави. Правата, възможностите и правилата трябва да важат за всички еднакво. Това е мое верую и винаги ще го отстоявам.

Какви са основните приоритети, които ще имате, ако станете/продължите да бъдете евродепутат?

Моята задача е да бъда не кресливия и спиращ всякакво развитие, нито грубия и унищожителен, а разумния и балансиран „зелен“ глас на България по темите, свързани с околната среда. Развитието на икономиката ръка за ръка с опазването на природата, както и налагането на високи стандарти за чиста и здравословна среда са въпросите, които все повече вълнуват хората. Затова изискват решителни действия от нас, политиците. 

За кого са по-важни тези избори - за ГЕРБ или за опозиционните партии? Защо?

Тези избори са важни за гражданите, за България. Важни са и за Европа, която преживява ценностна криза. Важно е да отстояваме християнските и семейните ценности, да гарантираме сигурността на границите, да постигнем достойни, равни на средноевропейските доходи за хората и да дадем отпор на разрушителния подем на полулизма и радикализма.

Какво България трябва да постави като теми в дневния ред на европейците?

Продължаване на политиката по икономическо и социално сближаване на регионите е важна цел, която за България означава възможност да получи подкрепа от европейската солидарност. Значими са и темите, свързани със създаване на по-чиста и здравословна среда - решителната борба със замърсяванията на въздуха и водите, ограничаване разпространението на пластмасите. Черно Море е европейско море и ние сме морска държава, затова ЕС трябва да насочи вниманието си към възможностите за развитие на региона. Моята цел е в България да бъде създадена модерна европейска лаборатория, която да изследва замърсяването на морската вода с отпадъци от пластмаса и микропластмаса. Да работя за активизиране на сътрудничеството на европейско ниво и за изграждане на европейска мрежа за анализи и изследвания на въздействието им върху морската екосистема и човешкото здраве с цел усъвършенстване на законодателството. Ще предложа създаването на европейски сертификат „Зона, свободна от пластмаса“, чрез който да бъдат насърчавани и местните власти, и бизнеса, и гражданските организации в усилията им за борба с пластмасовите отпадъци. 

В каква България очаквате да се събудим на 27 май?

Опасявам се, че агресията и грубия тон по време на кампанията могат да ни доведат до усещането, че се събуждаме като след кошмарен сън. Вярвам, че ще се събудим в България, която след провеждането на европейски избори вече за четвърти път, има самочувствието не само за това, че има своето достойно място в Европа, но и за това, че може да определя дневния ред на Европа.

А в каква - след десет години?

В България, в която хората живеят по-добре, по-сигурно и по-спокойни за бъдещето си.

По какъв начин искате да Ви запомнят децата Ви?

Иска ми се дъщеря ми да помни всички хубави моменти, които сме преживели заедно, но и уроците от трудностите, които сме преодолели. Бих искала да помни историята на рода ни, да пази семейните ни традиции и да ги предаде на своите деца. Бих искала да ме запомни като принципен и отговорен човек и винаги да знае, че много я обичам и се гордея с нея. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама