Преди вота: Лиляна Павлова

09:00, 18 май 19 25 1193 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С каква мотивация влизате в предизборната кампания за Европейския парламент?

Със  силна мотивация, защото вярвам, че Европейският парламент е институция, която може  да помогне  много на България. Както националният парламент е мястото, от което произлизат всички основополагащи закони и правила, както и всички решения на най-важните проблеми за хората, така и в ЕП се коват политиките за бъдещето на България и Европа. И това е пречупено през интересите на всичките 28 държави – членки, на 510 млн. граждани на Европа и е отстоявано от 751 депутати от различни държави, които търсят начини да направят по-добър живота на гражданите на ЕС. Един изключително сложен процес, изискващ убедителност, компромиси, много усилия , умение за добра екипна работа, но и силно личностно присъствие, за да имаме успех в отстояването на българските национални интереси пред  европейските ни партньори. Започнах да работя по разработването и управлението на европейски проекти и програми преди повече от 20 години като младши експерт, отговарящ за предприсъединителните програми на ЕС за България. Минах през различните нива на комуникация и отговорности в този процес. Мисля, че опитът, който натрупах с Председателството, както и предишния ми опит като министър и зам.министър в три български правителства ми дават сериозна експертиза в цялостното боравене с европейските механизми, в отстояването на българския национален интерес и търсенето на европейски баланси за реализиране на националните цели. 

С кои неща се гордеете най-много в работата си до момента?

Няма да крия, че най- много се гордея с успеха на Българското председателство на Съвета на ЕС, защото то успя да промени натрапеното усещане у българите, че сме някак в сянката на големите европейски народи, че все нещо не ни достига, за да ни зачитат в Европа. Доказахме, че не сме втора ръка европейци и се убедихме, че България може да определя дневния ред на ЕС в своя полза. Това повишено самочувствие у българите като достойни европейски граждани ми носи най-голямо удовлетворение. Разбира се, гордея се с над 300 км. нови магистрали, които оставих зад гърба си като министър на регионалното развитие. Гордея се с променения облик на българските градове, площади, паркове, градинки, обществени и жилищни сгради, училища, детски градини – нещо, което си вижда с просто око от всички хора. Признават го дори и тези, които не симпатизират на ГЕРБ. 

Какви качества трябва да има българският евродепутат?

На първо място  българският евродепутат трябва да има личната кауза да надгражда и развива добрия имидж на България и българския народ пред Европа, а не нихилистично и подчинено на тесни вътрешнопартийни интереси да подронва и очерня авторитета на държавата ни и българските институции. Това освен, че е проява на лош вкус, е изключително тесногръд и недалновиден подход, който буди недоверие и неразбиране у всички наши европейски партньори. Мотивът за създаване на Европейския съюз е, че заедно можем повече. И това, което се цени на полето на европейската политика, е умението да обединяваш, да убеждаваш и да мотивираш хората, а не да отричаш, очерняш и отдалечаваш, без значение дали става въпрос за отделни хора, институции, политики или нации. Умението да обединява заедно с усетът за нуждите на хората според мен е най –важното качество не само на  един евродепутат, но и на всеки политик. А иначе българският евродепутат е един от 751 европейски депутати. И на този фон можете да си представите колко ярко разпознаваем трябва да е този човек, колко силни трябва да са аргументите му, колко неспирна трябва да е енергията му, за да съумее да извиси глас и този глас не само да бъде чут от целия Европейски парламент, но и да убеди мнозинството от колегите там, че интересът на България по една или друга кауза трябва да бъде взет под внимание. Трябва да познава отлично системата и взаимовръзките във функционирането на европейските институции, трябва да е борбен, ефективен, да умее да намира съюзници и неотклонно да преследва интереса на българските граждани, не накърнявайки интереса на другите европейски граждани.  

Вярвате ли в "Европа на две скорости"?

Категорично не. Европа на две скорости опорочава цялата идея за единен европейски съюз от равноправни държави, изграден на основата на общите ни ценности и демократични принципи, с общи механизми за взаимодействие и взаимопомощ, както и с общи правила, които важат еднакво за всички. Наблюдават се опити дебатът за Европа  да бъде направен силно поляризиран и подвластен на диктата на страховете. Радикалните течения предлагат спасение във все по-дълбоките окопи и все по-високите дувари. Но спасяването поединично няма да доведе до нищо добро. Опасностите са прекалено големи, за да успее някой сам. Само заедно може да  разгърнем смело новата страница на Европа и да дадем силен отговор на новите предизвикателства пред общността като миграцията, икономическите неравенства, хибридните войни, фалшивите новини.

Какви са основните приоритети, които ще имате, ако станете/продължите да бъдете евродепутат?

Моята дългогодишна експертиза е в областта на кохезионната политика, развитието на регионите и транспорта. Смятам, че именно в тези сфери мога да съм най-полезна за страната си и за Европа. Ще се стремя да извоюваме 378 млрд. евро общ бюджет за кохезионна политика, да довършим транспортните, пътни и жп коридори и да осигурим повече финансиране за по-слабо развитите региони. Ще отстоявам бюджетът за България да достигне 18 млрд. лева, които да инвестираме в повишаване на качеството на живота на хората, в подкрепа за бизнеса, в конкурентоспособност и модерна инфраструктура. Смятам за изключително важно също и развитието икономика с по – висока добавена стойност, което може да бъде осъществено с инструментариума на европейските политики. Това ще доведе до създаване на високо платени работни места и повече възможности за професионално развитие за младите хора в родината ни. От ключово значение е реализирането на бъдещите програми да отчита нуждите и очакванията на младите българи, за да сме сигурни, че създаваме оптимално добри условия за тяхното професионално развитие тук, а не в чужбина.

За кого са по-важни тези избори - за ГЕРБ или за опозиционните партии? Защо?

Тези избори са важни за България. За жалост опозицията в лицето на БСП за пореден път се държи национално безотговорно и ги превръща в самодеен водевил. БСП целенасочено изпразва от съдържание важния дебат за бъдещето на европейска България, защото се чувства несигурна да води задълбочен дебат с аргументи. Затова им остава единствено да твърдят нелепици, че ГЕРБ бил хвърлил България в кьошето на Европейския съюз. А трябва ли да припомняме къде беше България, когато управляваха те?! Наричаха ни „Троянският кон на Русия в ЕС” и ни спираха  еврофондовете. Ако това е прословутата промяна, която БСП предлага, не мисля че това е добро за страната ни и на нейните граждани.

Какво България трябва да постави като теми в дневния ред на европейците?

Влизането ни в Шенген и в еврозоната. Това са теми, които България трябва да финализира в следващия мандат на Европейския парламент и теми, по които би следвало всички български  евродепутати – независимо от коя партия са - да се обединят. Това е безусловният национален интерес на България, който ще направи напълно завършено и необратимо членството ни в ЕС. 

В каква България очаквате да се събудим на 27 май?

По-сигурна и уверена в европейската си перспектива и европейското си бъдеще.

А в каква - след десет години?

Мечтая след десет години България да е още по-силно развита европейска държава, лидер на Балканите и в региона, със значително повишен стандарт на живот, с бум на малкия и среден бизнес, ИТ лидер в Европа, с качествено образование и граждани, които нямат мотив да заминават в чужбина, с възродени големи и  малки населени места, с висок демографски прираст и с още много европейски инвестиции в най-ценното, което имаме – в хората. 

По какъв начин искате да Ви запомнят децата Ви?

Аз имам една дъщеря и искам тя да ме запомни като добра майка, която  й дава любов и увереност, за да може да израсне като смел, отговорен, емоционално и психически стабилен, отворен към света и другите хора, подготвен за предизвикателствата на живота  млад човек. А   децата и младите хора на България искам да знаят, че ще  направим  всичко, което можем, за да им завещаем една по-добра европейска България. Но също така да помнят, че трябва да продължат това усилие, защото то не е по силите нито само на един човек, нито само на едно поколение.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама