Преди вота: Асим Адемов

09:00, 20 май 19 25 541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С каква мотивация влизате в предизборната кампания за Европейския парламент?

Влизам изпълнен с енергия и ентусиазъм да продължа започнатото в сферата на образованието и младежките политики. Влизам в борбата, убеден, че съм част от най-достойния отбор на България, който успешно защитава националните ни интереси в Европейските институции. Предизборната кампания за мен ще се развие като естествено продължение на дейността ми до момента - аз посветих работата си досега на диалози с гражданите – посетих стотици малки и големи населени места в България, за да бъда близо до гражданите и да им представям работата на нашия силен отбор в Европейския Парламент. Както знаете, приоритет в работата ми винаги е билo образованието и развитието на младите, затова влизам изпълнен с идеи и надежда, че ще мога да продължа да работя за интересите им в съответните комисии в ЕП.    

С кои неща се гордеете най-много в работата си до момента? 

Допринесох за информираността на най-младите членове на нашето общество чрез постоянните ми обиколки из страната, част от кампанията „Да опознаем ЕС“. По време на обиколките из училищата в най-малките и големите региони на България представях дейността на Европейския Парламент и функциите на евродепутатите.

Повдигнах, оказа се, много належащ въпрос в образователната система - комуникацията. Вярвам, че не само в образованието, но и в политиката, а и във всички сфери на обществото комуникацията е ключов фактор за развитието и просперитета. Когато няма комуникация, няма разбиране, няма развитие и съответно няма добри резултати. Трябва да работим в посока подобряване на комуникацията между учителите и родителите, за да могат заедно да постигнат най-доброто за младото поколение.

Вярвам, че спомогнах гласа ни в ЕС да бъде чут. Възползвах се от всяка възможност да се изкажа пред колегите си евродепутати в пленарна зала, а и пред цяла Европа, за да защитя интересите на България, да изкажа нашата гледна точка. 

Посрещнах десетки посетителски групи в Брюксел, където ги запознах от близо с работата на Парламента, с работата на нашите депутати, със залите в които заседаваме. В днешно време се наблюдава феноменът „евроскептицизъм“. Вярвам, че в сърцето на този проблем се крие всъщност лоша комуникация. Оказа се, че хиляди граждани на Великобритания не разбират и не осъзнават какво е да си член на ЕС и какви са предимствата от това. И точно това неразбиране доведе до днешното развитие на нещата - Брекзит е неизбежен, и от него всички ще излезем губещи. Затова не пропускам възможност да посрещна нови посетители в Брюксел, за да се запознаят от близо с работата с работата на ЕП, с нашата работа като евродепутати и да зададат всички въпроси, които имат към нас. Разбира се от петък до неделя всяка седмица съм в различни региони на страната ни за срещи с хората. Като цяло едно от най-големите ми постижения за последните две години е че успях да съвместя напрегнатата работна седмица в ЕП с контакта с хората и вярвам, че това има положителен ефект.

Какви качества трябва да има българският евродепутат?

Българският представител в Европейския Парламент трябва да бъде целеустремен, постоянен, инициативен и комуникативен. Той е мостът между България и Европа, съответно българския евродепутат е човек, когото гражданина познава, който познава гражданина и работи в негов интерес. Депутатът като цяло е човек, който трябва да може да разбира, какво трябва да ръководи работата му и да може да отчита резултатите си пред всеки гражданин. Българският евродепутат трябва да може да убеждава, че Европа е и ще продължава да бъде нашият дом. 

Вярвате ли в "Европа на две скорости"? 

Вярвам, че всеки в Европейския Парламент е длъжен да отстоява националните си интереси преди всичко. Все пак затова сме там. Но вярвам и в компромиса и в доброто сътрудничество. Вярвам също и в реалните резултати, затова ще продължавам да работя по посока приемането ни в Шенген, за да не подклаждаме назряващото чувство за пренебрегнатост и разделение на две категории граждани. Европа ни чува и това е защото гласът ни е силен и единен. 

Какви са основните приоритети, които ще имате, ако станете/продължите да бъдете евродепутат?

Да продължим с моите колеги от ГЕРБ да защитаваме националния интерес на България. Това означава да продължи успешната икономическа политика за повече работни места, по-високи заплати, повече възможности за младите. За повече сигурност, стабилност и перспективи в ЕС. Основен приоритет за мен ще бъде образованието, както и досега. Ще довърша започнатото през изминалия мандат – ще продължа да развивам кампаниите си „Да опознаем ЕС“ и „Да върнем родителите в училище“. 

За кого са по-важни тези избори - за ГЕРБ или за опозиционните партии? Защо?

Всички избори са важни за ГЕРБ. ГЕРБ е партия която непрекъснато се развива и подобрява и е длъжна да не спира да убеждава българските граждани, че е правилният избор за бъдещето им. За ГЕРБ е важно не само да успее да спечели доверието на хората, но и да им покаже свършена работа и осезаемо положително развитие в резултат от политиката, която водим. Това, което всъщност правим от самото си създаване до ден днешен. 

Какво България трябва да постави като теми в дневния ред на европейците?

Трябва да поставим фокус върху инвестициите в образованието, създаването на нови работни места и развитие на уменията на младите европейци. Друга важна тема е Шенген. За да не подхранват чувството за Европа на две скорости, европейците трябва да довършат процеса по приемането ни в Шенгенското пространство незабавно. Трябва да се разсеят всички съмнения за разделение и различно третиране. Трябва да поставим акцент и върху опазването външните ни граници и справянето с бежанската криза. 

В каква България очаквате да се събудим на 27 май?

Надявам се – спокойна и удовлетворена от избора си. Дотогава ще дадем всичко от себе си да убедим сънародниците си, че сме най-силният отбор. Очакват ни трудни времена за европейската политика – надига се голяма националистическа вълна, която се подклажда от терористични атаки и безредици прекалено често. А и Брекзит създава чувство за несигурност и хаотичност. За да се справим ни трябва голям и сплотен, трениран отбор. Отбор, който успява да запази фокуса си независимо от безспирния натиск и трудности по пътя си. 

А в каква - след десет години?

Европейска. Модерна. Привлекателна. 

По какъв начин искате да Ви запомнят децата Ви?

Надявам се децата ми да ме запомнят като упорит и постоянен човек и всеотдаен баща. За мен семейството е огромна част от живота ми и съм в контакт с тях всеки ден, независимо къде се намирам – Белгия, Франция или България. Надявам се да оставя ярка следа в децата и внуците си, както всеки друг всеотдаен родител и любящ баща. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама