Икономисти от БАН: Има риск от рецесия у нас

16:50, 07 май 19 25 1596 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Има риск от рецесия у нас", обяви доцент Даниела Бобева от икономическия институт към БАН, цитиран от Дарик радио. Според експертите страната ни се нуждае от ръст на икономиката от поне 5%.
 

Икономистите от БАН посочват, че нашата икономика е силно зависима от тази на Германия, която показва признаци на забавяне на икономическия растеж.
 
„Ако спадне немската икономика с 1-процентен пункт, може да се очаква 0.58 за България, т.е. имаме в една доста голяма степен зависимост от концентрация в няколко държави, които за съжаление са сериозно засегнати“, обясни Даниела Бобева.
 
Тя не се ангажира с прогноза кога може да се присъедини България към чакалнята на еврозоната и в последствие към валутния съюз.
 
„За съжаление, процесът на присъединяване към валутния механизъм от валутен процес, от чисто икономически и монетарен паричен процес, стана политически. Затова и ние едва ли можем да се ангажираме, като учени, с изхода от този процес“, допълни доцентът от БАН.

Подоходното неравенство в обществото (измерено с коефициента на Джини 10) расте, според анализите на БАН. Експертите прогнозират дългова криза в глобален план.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама