Пчеларите: Положението е критично, очакваме решения в помощ на сектора

08:10, 08 май 19 25 1147 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на земеделието Румен Порожанов свиква спешно Консултативния съвет по пчеларство. Причината са протестите на браншовите организации заради случаите на изтровени с пестициди пчелни семейства. 

Положението наистина е критично, категоричен беше инж. Михайлов - председател на Обединен български пчеларски съюз. По думите му, на Консултативния съвет трябва да бъдат решени два основни проблема - с отравянето на пчелите и с поставянето на жълти табели за маркировка и идентификация на пчелни семейства.

Пчелари внасят девет искания в защита на пчелите от отравяния

"Необичайно рано и необичайно много пчелни семейства загиват, мащабите са толкова големи, че се наложи да направим протести. По данни на пчелари, около 70% от пчелите в областите Добрич, Варна, Плечен и други места са пораразени", коментира инж. Михаил Михайлов – председател на Обединен български пчеларски съюз, пред БНТ.

Нормативните разпоредби са да не се пръска през светлата част на деня, освен това, трябва надлежно да се уведомяват пчеларите за обработка на земеделски площи с пестициди. Това не се спазва, обясни инж. Михайлов.

Деца се обринаха след игра край земеделски ниви в Долна Митрополия

"Очакваме днес да се вземат решения, които да облекчат участта на пчеларите, защото ние в случая сме пасивни. Ще искаме увеличение на санкциите, земеделците да бъдат наказвани с по-строги финансови глоби и да бъде завишен контролът върху пръскането с пестициди, категоричен е представителят на пчеларите.

Инж. Михайлов допълни, че браншът е в готовност за национален протест, ако не се изпълнят представените искания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама