Шест храни, които може да изчезнат

18:40, 08 май 19 / Любопитно 25 1090 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заради климатичните промени изследователи се опасяват, че някои от най-популярните хранителни продукти днес може да се озоват в списъка със застрашени храни. Вижте кои са те:

Шоколадът

През 2030 година какаовите гори ще намалеят толкова много заради климатичните промени, че производството на шокололад ще се наложи да спадне драстично в глобален мащаб. Експертите изчисляват, че производството на шоколадови изделия ще спадне с около 1 млн. тона на година.

Чаят

Според специалисти традиционните видове чай също ще бъдат засегнати от климатичните промени.  Чаените растения ще бъдат по-уязвими на насекоми и качеството на листата ще спадне.

Медът

Изчезването на пчелите е проблем, който тревожи учените по цял свят. Според някои специалисти застрашени са дивите, а не медоносните пчели, отглеждани от човека, но въпреки това пчелите са намалели в световен мащаб заради употребата на забранени препарати в земеделието. 

Рибата тон

Изчезнала е 4/5 от цялата популация на рибата тон в Атлантическия океан. Спешно са намалени квотите за добиването й годишно, но природозащитниците не успяват да се преборят за пълната забрана на риболов.

Бананът

Бананите също са застрашени. Панамската болест, която буквално ги изяжда, върлува в някои основни страни, производители на плода като Мозамбик, например.

Фъстъците

Фъстъците са капризна ядка и повишаването на температурите и намаляването на валежите ще влоши качеството на реколтите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама