Преди вота: Андрей Новаков

09:00, 22 май 19 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С каква мотивация влизате в предизборната кампания за Европейския парламент?

Преди около 1600 дни прекрачих прага на ЕП. Единственият ориентир в работата на мен и на моя екип беше интересът на България. Дали ставаше въпрос за кохезионния бюджет, за пакет „Мобилност“ или за правата ни като потребители, хората в България бях в центъра а работата ни. 

Поставиш ли хората и техните интереси в центъра на работата си, не можеш да сгрешиш. Така осмисляш мандата си, както и съществуването на европейските институции. Така работиш едновременно за страната си и за Европейския съюз.

С кои неща се гордеете най-много в работата си до момента?

В работата не може да става въпрос за гордост. Но през изминалите две седмици посетих над 30 населени места в пет области на страната. Онова, което видях, ме накара да се гордея - напълно преобразени градове, нова инфраструктура, подобрени битови условия, привлечени чужди инвестиции, повишени заетост и доходи. Убеждавам се, че работата на успешните кметове  затвърждава европейския облик на страната. 

Продължавайки да обикалям страната, слушам обратната връзка от хората, за които безспорно важен е фактът, че ЕП подкрепи предложението за увеличение на кохезионния бюджет на страната ни - над 3.4 млрд. лв. до общо 18 млрд. лв. Като съавтор и преговарящ по правилата за европейските фондове след 2021г., мисията ми бе да защитя успешно това искане. 

Какви качества трябва да има българският евродепутат?

Да можеш да слушаш и да чуваш хората. Те са най-верният компас, който ти дава увереност да стартираш първата българска програма на ЕС за млади предприемачи, да започнеш борбата с превъртането на километражите или с двойните стандарти при продуктите в Съюза. 

Второто много важно е да припознаеш ЕП не като офис с бюро, стол и привилегии, а като капитал, който можеш да инвестираш в интерес на страната си. В тази връзка, пет години (четири и половина в моя случай) минават бързо, а всеки ден е възможност. 

Вярвате ли в "Европа на две скорости"?

Представете си, че ЕС е личната ви кола. А сега си представете, че всяко едно от четирите колела се движи с различна скорост и посока. Какъв ще е резултатът? Същото е и с идеята за ЕС на няколко скорости. Във времена като днешните, не можем да си позволим да внасяме разделение на център и периферия в ЕС. 

Какви са основните приоритети, които ще имате, ако станете/продължите да бъдете евродепутат?

Като съавтор по правилата и бюджета за европейските фондове след 2021г., трябва да доведа до успешен край тежките преговори между европейските институции, така че страната не само да има достатъчно средства, но и правилата да са опростени и ясни. Ако няма план за Брекзит, ще настоявам и за удължаване на настоящата Многогодишна финансова рамка с цел да гарантираме предвидимост и плавен преход.

Паралелно с това, трябва да ограничим влиянието на вредни предложения за европейско законодателство. На първо място, трябва да положим максимални усилия за отпадането на пакет „Мобилност“ или приемането му в допустим за България вид. В други случай трябва да настояваме за баланс между европейски правила, структуроопределящи отрасли и сектори, като енергетиката. Един пример е бъдещето на Мини „Марица изток“. Личното ми мнение е, че те трябва да функционират, докато има въглища. Такъв отрасъл не може да промени структурата и посоката си лесно, особено когато на карта е заложено препитанието на хиляди семейства и цели региони.  

Убеден съм, че Брюксел и Европейските институции трябва да отидат при хората, а не обратното. Една от целите ми ще бъде възможностите за европейско финансиране, както и постигнатото с него, да достигнат до всяко кътче на България и при онези, които имат най-голяма нужда. Свързано с предишното е чрез ЕС в България да заработи единно звено за безплатни съвети за това, как да напишеш своя евро проект. По този начин повече млади хора ще могат да започнат своя бизнес, а намесата на скъпо струващите консултанти ще бъде ограничена.  

Винаги съм вярвал, че българският потребител трябва да има толкова права, колкото и всеки друг потребител в ЕС. Тук Европа трябва да направи значително повече, независимо дали става въпрос за храни, напитки, козметика или други стоки. Не само трябва да променим европейското законодателство, но и бизнес моделите на производителите и вносителите на стоки.  

За кого са по-важни тези избори - за ГЕРБ или за опозиционните партии? Защо?

Тези избори са важни за България и за Европа. Важни са, както за София, така и за най-отдалеченото планинско село някъде из Северозападна България. Не мога да скрия, че е очевиден и безграничният опортюнизъм - лъскав популизъм под формата на утопични хрумвания и фалшиви новини. Вярвам обаче, че изборите са като свободния пазар, където хората ще търсят качествения продукт, а не лъскавата опаковка. В политиката евтиното и лъскавото са лявото и популизмът. 

Какво България трябва да постави като теми в дневния ред на европейците?

Приоритет за мен ще е Европа да има по-малко лоши лица. Не минава ден без уверение от страна на хората, с които се срещам, че развръзката по пакет „Мобилност“ е трудно извоюван положителен за страната резултат. Със съвместните усилия на всички колеги в този мандат на ЕП успяхме да блокираме вредните предложения, които пряко засягат хиляди българи и техните семейства. Това е едно от лошите лица на Европа. 

В каква България очаквате да се събудим на 27 май?

В една политически по-обединена България. На европейската сцена се справят добре държавите, в които политическите партии не допускат разпиляването на националния интерес и приоритети за сметка на тясно партийни стремежи.  

А в каква - след десет години?

Европейският съюз е безспорно най-хубавото нещо, случвало се на страната ни след началото на прехода. В последните девет години сеем последователно онова, което ще пожънем след десет - силни и стабилни икономика и индустрия, развити региони, европейски доходи. Резултатите вече се усещат на много нива, но истинският тласък ще дойде с натрупванията напред във времето. Точно в такава България вярвам, че ще се събуждам след десет години. 

По какъв начин искате да Ви запомнят децата Ви?

Като най-добрия баща. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама