Черният шоколад подобрява зрението

13:40, 08 май 19 25 1478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Консумацията на големи количества шоколад може да възстанови и дори да подобри зрението, установиха американски биолози.

По данни на Световната здравна организация около 1,5 милиона души страдат от късогледство. Броят на децата и възрастните с нарушено зрение постоянно расте от средата на миналия век. Причината за това са не само социалните фактори и растящото натоварване на очите, но и гените.

Разпространението на късогледството кара учените и медиците да търсят нови методи за борбата с отслабването на зрението, които да не изискват хирургична намеса.

Например, консумацията на големи количества моркови или боровинки помагат на очите по-бързо да се възстановят от различни травми, но не подобряват самото зрение.

Джеф Рабин и неговите колеги са решили да проверят една популярна народна теория, че консумацията на шоколада подобрява работата на очите.

За да проверят това, те са поканили около 30 души с нормално зрение и късогледство. Те са направили няколко теста преди консумацията на шоколада и след това. Учените отбелязват, че нито експериментаторите, нито участниците в опитите са знаели, какъв тип шоколад са похапнали и какво точно е проверено, което е осигурило чисти резултати.

Оказало се, че консумацията на тъмен, а не млечен шоколад подобрява работата на очите, повишава контрастността, която се проявява особено при четенето на текст с дребен шрифт. Това говори в полза на шоколада, който наистина помага на очите.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама