Гуменото покритие на детските площадки често е с високо съдържание на олово

18:20, 08 май 19 25 1496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гумената настилка на детските площадки може да предпазва при падане от нараняване, но често е с високо съдържание на олово, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

Учените са изследвали наличието на олово в пръстта, в пясъка, в гниещи листа и в гумената настилка на 28 детски площадки в град Бостън. Количеството олово в гумената настилка често било два до три пъти повече отколкото в другите повърхности. Високи стойности на олово имало и в пръстта. Затова пясъкът и листата са по-здравословна настилка за детска площадка, се казва в публикацията в сп. "PLoS ONE".

Каучуковото покритие все повече се прилага като настилка, тъй като е добър начин за предпазване на децата от наранявания и за рециклиране на автомобилните гуми.

"Разбирането за ползата и риска на различните материали ще допринесе за по-здравословен дизайн на детските площадки," каза Ник Ариско от училището по обществено здравеопазване "Т. Х. Чан" на Харвардския университет.

Учените избрали за изследването Бостън, защото от 2009 г. до 2013 г. при деца от няколко района с нисък доход в града било установено повишено ниво на олово в кръвта. Изследваните площадки били с различни материали. Специалистите взели общо 85 проби. Анализът показал средни нива на олово от 66 микрограма на грам пръст, 22 микрограма в един грам гумен материал, а в грам гниещи листа и пясък - съответно по 9 и 8,5 микрограма.

При гумените повърхности и пръстта стойностите варирали много. В една от пробите пръст оловото превишавало допустимото количество от 400 микрограма на грам за площадки за игра, а други девет проби съдържали повече от 80 микрограма. Това е препоръчваната граница за пръстта в жилищните райони и здравните експерти предпочитат да я използват за детските площадки, където играят и 6-месечни малчугани.

"Децата са много уязвими на отравяне с олово, тъй като допират ръцете си до земята и след това ги лапат," обясни Ариско. Стандартни предпазни мерки като миене на ръцете и събуване на обувките могат да предотвратят пренасянето на оловото вкъщи. Родителите могат да засипват с листа или с пясък повърхността, на която играят децата, добави той.

"За съжаление градската пръст често е невидимо и силно замърсена с оловен прах от най-различни източници," каза Хауърд Милки от Тулейнския университет в Ню Орлинънс, който не е участвал в изследването. Според него евентуално решение на проблема би могло да бъде пръстта в детските площадки да се докарва от извънградски гористи местности с ниско съдържание на олово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама