Преди вота: Ева Майдел

09:00, 21 май 19 25 790 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С каква мотивация влизате в предизборната кампания за Европейския парламент?

Мотивацията ми е висока, тъй като за изминалия мандат В ЕП се уверих колко е важно България да изпраща там подготвени хора, с добри контакти, с доверие сред европейските ни партньори, с умение да прокарват българския национален интерес и да търсят съюзници в отстояването му. Има различни видове евродепутати – такива, които просто пребивават в ЕП, искат санкции срещу страната ни и изпускат самолета за важните за България гласувания. Има и такива, които първо се оплакват колко много ни е отнела демокрацията, а после опъват плакати с искания за европейски доходи. А има и трети вид - такива, които всеки ден, неуморно с работата си доказват, че България е достоен член на ЕС. Ние от ГЕРБ сме от тях. 

 

С кои неща се гордеете най-много в работата си до момента? 

 

Намалих десетократно таксите за паричните преводи, от което се възползват стотици хиляди българи и предприемачи, които ежедневно превеждат или получават пари от Европа. Привлякохме близо 800 млн. евро за българския бизнес по Плана Юнкер, обучихме хиляди български младежи в умения, необходими за добрата им реализация на пазара на труда. Това са все резултати, които не само на думи, а на практика, променят животите на хората. Гордея се с всички инициативи, които успях да реализирам в рамките на мандата, както в България, така и в Брюксел, с възможността да се справя с много рудности, и да мога да съдействам на много хора и бизнеси за тяхното развитие. Това са част от преките резултати от моята работа, но виждам смисъл да мога да продължа моята работа в Европейския парламент и с още по-голяма увереност да довърша започнатото, затова сега се изправям пред хората, искайки отново тяхното доверие. Подкрепете ме с номер 12 в интегралната бюлетина, преференция 104.

 

Какви качества трябва да има българският евродепутат?

 

Изисква се отдаденост на каузи, умение за работа в екип, способност да създаваш коалиции и да работиш с различни партии и националности, за да отстоиш интереса на твоята държава, балансирайки го с интересите на другите европейски страни. Никак не са за подценяване и личните качества като борбеност, компетентност, убедителност в изразяване на аргументите. Те са важни, защото в ЕП има общо 751 евродепутати и ако не си ярък, активен и настоятелен, ако не познаваш принципите и механизмите, много лесно може да се превърнеш в един човек, който просто вдига ръка и отмята дневния ред на парламентарното заседание.   

 

Вярвате ли в "Европа на две скорости"? 

 

За жалост в момента Европа е на много скорости. Разделени сме на изток и запад, на север и Юг, на ядро и периферия, на първо и второ качество европейци. Моята битка е именно за това – да преодолявам двойните стандарти и изкуствените разделения с ежедневни, последователни усилия. Защото българите заслужават да живеят като всички европейци – да имат същите доходи, да ядат същите храни, да дишат същия въздух, да пътуват по същите пътища, да плащат същите такси. Обратното противоречи на изконната идея за единен Европейски съюз, който обединява равнопоставени държави с еднакви права и задължения. Но това не става с популистки изказвания, каквито правят нашите опоненти, това става с много последователност в политиките и действията, с много и добре свършена работа. 

 

Какви са основните приоритети, които ще имате, ако продължите да бъдете евродепутат?

Ще продължавам да работя за сигурна България в обединена Европа, която е гарант за защитата на нашите ценности и национални интереси, и предпоставка за напредъка в страната. Както и до сега, ще полагам усилия за развитие на местния бизнес, създаване на повече работни места, привличане на още инвестиции в инфраструктурата и развитие на модерно здравеопазване. Приела съм за своя лична кауза стремежа към по-добро образование в България, възраждането на нашите градове и села, за да се завръщат все повече българи тук и тук да сбъдват мечтите и стремежите си. Това ще развива регионите и ще ги прави по-привлекателни и за чужденците, които ще избират все по-често България за място на своите инвестиции, а защо не и за свой дом.

 

За кого са по-важни тези избори - за ГЕРБ или за опозиционните партии? Защо?

 

Залогът на тези европейски избори е огромен: или запазваме и адаптираме ЕС към новата вълна от предизвикателства или го хвърляме в хаос и неясно бъдеще. Кризите, пред които се изправя ЕС, не са причина за нови exit-и или за лашкане в радикални настроения, а за търсене на градивни решения. България е неизбежна част от тези процеси. Изборите са еднакво важни, както за бъдещето на България, така и за бъдещето на Европа. Вместо да водим дебат със смислени аргументи затова как да използваме инструментите на ЕС, за да превърнем България в по-добро място за живот, ние сме свидетели на една очерняща кампания от страна на БСП. Техните кандидати ходят по села и градове и обикалят медиите с една-единствена мантра: „българите сме най-бедните в Европа, най-корумпираните и затова изберете нас“. Те не предлагат нито едно решение на тези проблеми. Тъкмо напротив- подиграват се с хората, като им натрапват в листата си личности като Румен Гечев, който е отговорен за фалита на държавата през 1997, когато заплатите бяха 3 долара, а пенсионните фондове и спестявания - източени. От същите тези хора, които сега претендират да са невижданата промяна. Само че ние тази промяна я видяхме! ГЕРБ я изнесе на гърба си! С много труд и усилия в продължение на 10 години ние поправяме техните щети и изправяме държавата на крака. Сега не трябва да им позволяваме отново да си играят с бъдещето ни. 

 

Какво България трябва да постави като теми в дневния ред на европейците?

 

Ние сме европейците. България е Европа и Европа е България. Имаме две много важни каузи, които аз ще съм щастлива да видя реализирани в близко бъдеще – влизането на България в Шенген и в еврозоната. Това ще даде нов тласък в европейското самочувствие на българските граждани, които съвсем правилно имат високо доверие в еврочленството ни. Разбира се, това трябва да е съчетано с привличане на повече инвестиции за създаване на високоплатени работни места, да даде тласък на изобретателността на бизнеса и иновациите, да подкрепя младите, защото те са двигателят на прогреса. Едновременно с това не трябва да затихват усилията ни за по-сигурни граници и гарантиране спокойствието на европейските граждани.

 

В каква България очаквате да се събудим на 27 май?

 

България, която е направила категоричният избор да продължи да се развива като достойна европейска държава, а не България, която е избрала неясна промяна, водеща до поредното загубено време в най-новата й история. Тази България, която от ден първи на новият европейски парламент ще бъде подготвена и силно мотивирана да изпълни мисията си в Европа, а няма да се лута безразборно в Европарламента, опитвайки се да започне от нулата. 

 

А в каква - след десет години?

 

През последните години аз инициирам серия от дискусии в цялата страна на тема "Моята мечта за България", на които талантливи и мотивирани българи споделят своите визии за развитие на нашата страна. Не можете да си представите колко вдъхновяващи и смели са те в мечтите си! Никога не ги чух да казват  „ние сме малка европейска държава“ или „нищо не зависи от нас“. Те вярват, че ще намерят лекарства за нелечими болести, че ще изстрелват ракети в космоса, ще конструират коли, които нямат нужда от шофьори, ще създадат съвършения изкуствен интелект. Но в същото време искат да спретнат къщата на баба и дядо на село и там да отглеждат български домати и билки. Такава е тяхната европейската България през 2029-та – спокойна, можеща и сбъдваща.  

 

По какъв начин искате да Ви запомнят децата Ви?

 

Преди всичко като всеотдайна и работеща майка. Искам синът ми да вижда в мен човек, който го обича и подкрепя и който полага усилия да прави България едно по-добро място. Искам той да израсне, обичащ България и винаги да се опира на българските си корени.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама