Борисов би отстранил Порожанов, но не заради апартамента от 2004-а

18:25, 08 май 19 / Политика 25 1077 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов по-скоро има доверие на земеделския си министър Румен Порожанов и не би се разделил с него заради разкритието, че семейството му си е купило преди 15 г. апартамент на значително по-ниска от пазарната цена. Раздяла обаче ще дойде, ако се окаже, че шефът на МЗХ е допуснал нарушения по линия на къщите за гости, финансирани с европари. Това стана ясно от думите на премиера пред bTV.

Борисов: Нямам нито едно партийно мероприятие

Днес в.”Труд” излезе с информация, че през 2004 г. семейството на Порожанов е придобило апартамент от 240 кв.м за сумата от 54 000 лв. Борисов каза, че е привикал Порожанов, който обяснил, че става дума за сделка, по време на която не е бил на висок държавен пост и е декларирал всичко през 2009 г., когато е станал началник на кабинета на тогавашния финансов министър Симеон Дянков.

„Човекът каза: „Готов съм да дам оставка, поискай ми я!”, сподели Борисов, който обаче беше категоричен: „2004 г. е било друго правителство на власт, ако е било незаконно, да са го арестували и съдили”.

В същото време, министър-председателят подчерта, че следи внимателно проверката на схемата за еврофинансиране за къщи за гости, което е било контролирано именно от Порожанов по времето, когато е бил шеф на Държавен фонд „Земеделие”: „Ако има нарушения по тази линия, съответно, веднага ще му се вземе оставката и правоохранителните органи ще се заемат с него”.

Явно Порожанов е на прицел и всички се съсредоточават върху него”, констатира Борисов, като коментира, че програмата всъщност е работила добре и има много действащи къщи за гости, а проблемите са дошли там, където бенефициенти са се възползвали от финансирането, за да си направят собствени вили.

Борисов отново благодари на медиите, осветили имотните скандали във властта и опозицията през последните седмици: „Това показва, че свобода на медиите има и то в пълен размер и в следствие драстични наказания се налагат и по партийна, и по държавна, а може би и по съдебна линия ще се наложат”.

Нямам основание да подам оставка”, завърши Борисов.

Бордът на директорите на няколко от най-големите компании в Европа е бил в България през последните дни, като делегацията е огледала от въздуха площадката, където се обмисля многомилиардна инвестиция.

„Тези, които дойдоха с частен самолет, искаха да облетят целия район, където вероятно би била инвестицията им – да видят съседите, да видят комуникациите, да видят града”, обясни министър-председателят.

Той не каза името на чуждестранния инвеститор. Единствената компания, за която е известно, че обмисля толкова голямо разгръщане на българска територия, е „Фолксваген”. Германският концерн търси ново място, където да произвежда модели на Шкода и Сеат. Конкурират се България, Турция, Сърбия и Румъния, като според последните неофициални информации първите две страни са с най-големи шансове.

Очаква се в рамките на месец май VW да обявят решението си.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама